Sevinerek kafir olabiliriz...

Sayin birkapidag,

Kitap namaz vaktini 3 ile bildirir. Bugun Turkce'ye cevrilmis Kuran'lari dikkatle okuyun. Parantez icleri veya yorum farki sayesinde 5 vakit yakalanir.

Cumle gidisatina uymayan yerde namaz olarak algilanmaz. Bu yuzden 87 kez yoktur. Ama azimle o da yapilir ayri konu..

Bu da yetmez, kostum namazi, uctum namazi, yurudum namazi, nafile, kafile namazi vs. bir suru namaz cesidi uyarlanmistir.

Insanlar bunca yat kalk hareketi yapmak yerine, Kuran'i okumus incelemis olsaydi eminim su anda muhtemelen islamiyet veya Tanri inanci veya ritueller cok daha farkli bir yerde olacakti.
Sayın daniel yoktur arkadaşım neden direniyosun 5 vakit yoktur parantez içleri dahil ve sadece gece namazın'dan bahseder o ise sadece peygambere farz kılınmıştır.

Ben sahih olan öyle bir hadis'e hiç rastlamadım ve siz sadece kur'anı baz alsaydınız biz şimdi bu şekilde konuşuyor olmazdık yanılmıyorsam.

Sayin birkapidag,

Ben siz soru yonelttiginiz icin size cevap veriyorum. Aksi takdirde hadislerin benim icin hicbir onemi ve kutsiyeti yoktur.

Sahih olan hadise de gerek yoktur, zira sahih olanin ayetle birebir ortusmesi gerekir.

Islamiyette hadislere iliskin, sahih olma veya olmama eylemi secmece usulu calisir.

Mesela garip ve yuz kizartici bir hadis sahih sayilmaz, ancak ayni yazarin baska bir hadisi sahih kabul edilir kisilerce.

Halbuki ikisini de ayni kisi yazmistir. Ayrica 200 yillik belki de daha fazla bir kulaktan kulaga aktarim ile bir hadis ne derece sahih kalir orasi da ayri bir konudur.

Aslında konuştuklarımız sonuç itibarı ile inanç biçimidir. Siz öyle inanırsınız ben böyle bir başkası şeytan'la cehenneme girmek ister ve bu tartışmalar sen böyle demiştin ben böyle demiştim uzar gider sonuç ne ve bize ne verecek ?

Dogru herkezin dini /inanci kendine, karismamakda fayda var, benim ilgimi ceken Muhammed'siz bir Islam anlayisinin son zamanlarda türemis olmasi,Muhammed'siz Kuran yokki Islam olsun...Haliyle sünnet beni ilgilendirmez ben Kuran'a bakarim, hadis beni baglamaz ben Kuran'a bakarim mantigini anlamaya calisiyorum...

Dogru herkezin dini /inanci kendine, karismamakda fayda var, benim ilgimi ceken Muhammed'siz bir Islam anlayisinin son zamanlarda türemis olmasi,Muhammed'siz Kuran yokki Islam olsun...Haliyle sünnet beni ilgilendirmez ben Kuran'a bakarim, hadis beni baglamaz ben Kuran'a bakarim mantigini anlamaya calisiyorum...
Muhammed'i tanrılaştırmamak ve Kuran yolundan sapmamak mantığıdır bu mantık özet bir ifade ile. Çünkü yine Müslümanlığın, Hristiyanlığa ve Aleviliğe olan en büyük tepkisi madem insanı ilahlaştırmayaydı da Müslümanlık nasıl birini ilahlaştırır diye sorarlar. :)
Ayrıca buradaki tartışmalar içinde gördüğüm kadarıyla kimse Muhammed'siz bir İslamiyetten bahsetmedi. :)

Sayın La-edri sn daniel hadislerin benim icin hicbir onemi ve kutsiyeti yoktur.
Dedi siz sünnet-İ seniyye'den bahsediyorsunuz Muhammed (s.a.v) siz bir Kur'anın olmadığını nasıl açıklayacaksınız ben'de bunu merak ediyorum doğrusu.:D

Muhammed'i tanrılaştırmamak ve Kuran yolundan sapmamak mantığıdır bu mantık özet bir ifade ile. Çünkü yine Müslümanlığın, Hristiyanlığa ve Aleviliğe olan en büyük tepkisi madem insanı ilahlaştırmayaydı da Müslümanlık nasıl birini ilahlaştırır diye sorarlar. :)
Ayrıca buradaki tartışmalar içinde gördüğüm kadarıyla kimse Muhammed'siz bir İslamiyetten bahsetmedi. :)

Buna kesinlikle ve var gücümle katılıyorum hiç bir kul buna peygamber dahil ilahlaştırılamaz. zaten denildiği gibi "Abduhu ve resuluhu" o kadar fazlası yok ve zaten diğer soruyu'da sormaya gerek yok ancak Kur'an cebrail as vasıtası ile peygamber'e indirilmiştir ve muhatap o'dur.

Sayin La-edri;

Hic kimse Muhammed'siz bir islam anlayisindan bahsetmedi zaten, buna ben de dahilim. Muhammed'siz bir islam anlayisi gutmus olsam Kuran'i bir kaynak olarak kabul etmem zaten.

Kaldi ki o sekilde dusunenler icin de, Muhammed'siz bir kitap inanci olabilir. Bugun elinizde okudugunuz kitapta Ibrahim'in ne yahudi, ne hristiyan oldugu yazilidir. Tarih(yil) bakimindan da musluman olmasi mumkun degildir.

Oyleyse Ibrahim hangi din ve kitap mensubudur?

Bu bizi en basta soyledigim mizansene goturur.
Hicbir insanin ve yazili belgenin olmadigi yerde, yine bir yaratici inanci mevcuttur. Cunku insan akli, ben neyim sorusunu soracaktir. Agaca baksa bu nerden kim tarafindan burda bulunuyor diyecektir. Insanlik tarihinde, genel inanc kavramindan muaf tek bir kabile dahi bulamassiniz.

Sumer'de(eski tarih oldugu icin ornekliyorum) ornegin bir semavi kabul edilen peygamber veya uyarici var miydi? Olmamasina karsin bugun semavi kabul edilen dinlerin ozunde Sumer inancini bulmak mumkun.. Onlarda kendi caglarinda ileri ve uretkendiler.

Uyaricilar, resuller, peygamberler, nebi'ler sadece bir aracidir. Tanri veya tanrisal degildir. Ana fikrin onune gecemez. Onlar dahi onune gecemezken, 200-300 yillik bir kopukluktan(surec) sonra, halk tarafindan yazilmis olan hadislerin ezoterik metinlerden farki yoktur bana gore..

Sayın daniel yoktur arkadaşım neden direniyosun 5 vakit yoktur parantez içleri dahil ve sadece gece namazın'dan bahseder o ise sadece peygambere farz kılınmıştır.

Sayin birkapidag;

Ben direnmiyor aksine 3 vakit oldugunu ileri suruyorum.:)

Ancak kitaptan 5 vakit'i cikaran insanlarin varligindan haberdarim.

Gunduzun iki ucu ve gecenin zulufleri cekilip sundurulesi ve degistirilesi bir zaman dilimidir kimi inanirlar icin.. Google'a soyle bir namaz ayetleri diye yazin bulursunuz.

Sünnete uymak Muhammed'i tanrilastirmaz sayin Cillout yani elbette her davranisin bir dozu var, netice itibari ile iIslam dininde bilinen 4 meseb var arti mevlevilik alevilik vsa bir cok dali var, Ama özü Tehvit'e dayalidir,
La ilahe ilallah diyen bir kisinin imanini hic bir kisi yargilayamaz bu hak kimseye verilmemistir, ister alevi olsun ister sünni,yapanda zaten hesabini mutlaka verecektir

Allah'in Habibim diye taclandirdigi bir zati heleki bu bir Peygamber ise,Elbetteki benden üstündür, ve elbetteki ben Allah'a yakinligi O'ndan ögrenebilirim.. Insanlarin Muhammed'i taklit etmelerinin tek sebebide budur,Buda Sünnetden gecer..
Mesela daniel arkadasim ve Siz'de öyle Kuran yeter diyorsunuz, ki benim bu anlayisa saygim var onayliyorumda...

Ama Kuran arapca inmistir ve orjinali budur, peki bu bir tesadüfmü?
Kuran da gecen namazin arapca karsiliginin 18 manasi vardir, birtanesi mesela omurga manasina gelir, dik durus, egilmemek, "elif" gibi olmaya kadar gider acilimi...
Simdi hangi mealde amaclanan mana kulanilmis, bunun garantisini kim verir bize, kimisi namaza bilindik namaz der,kimisi zikir der vsa..Ve cogu cümle öyledir mana degisebilir tercümede..
Misal Ortanamazi nedir? sormak isterim Size/daniel arkadasimada olabilir
On alime soralim on tarif cikar :)
Anlamini kamil manada bilmedigimiz birseyi uygulayamayiz degilmi?
Muhammed'den baskasi Kuranin hakikatini bilemez zira vahy ona indi..
Sünnete uymamak biryerde "Ben senden iyi biliyorum" demektir,Ki Muhammed Muhammed iken "Seni laiki ile taniyamadim "diyor..
Peygambersiz Kitapsiz Allah katinda kabul edilen bir din yoktur,
ve her kavim kendi Peygamberine uymak durumundadir, bunun adi sünnet ise sünnet dir..

Konuyu uzatmak istemiyorum esasinda, ama madem Alevilerden bahsettiniz,Aleviler Ali'yi tanrisallastirmazlar özünde, Ali onlar tarafindan secilmis bir Imam'dir kimisi Hanif kimisi Safi, fark etmez Islam'in özü her mesebde yasanir..
Her sünniyim diyen sanki sünnete tabi, her aleviyim diyende Alevi mesebinden kaymamis diyemeyiz ama tanrisallastirma genel olarak yoktur hic bir islam mesebinde..
Hiristiyanlarda ise bariz bir tanrisallastirma vardir zira onlar Tanrininoglu diye Isa'nin satatüsünü yükseltmislerdir...Ayni sey degil..

Sayin La-edri;

Hic kimse Muhammed'siz bir islam anlayisindan bahsetmedi zaten, buna ben de dahilim. Muhammed'siz bir islam anlayisi gutmus olsam Kuran'i bir kaynak olarak kabul etmem zaten.

Kaldi ki o sekilde dusunenler icin de, Muhammed'siz bir kitap inanci olabilir. Bugun elinizde okudugunuz kitapta Ibrahim'in ne yahudi, ne hristiyan oldugu yazilidir. Tarih(yil) bakimindan da musluman olmasi mumkun degildir.

Oyleyse Ibrahim hangi din ve kitap mensubudur?

Bu bizi en basta soyledigim mizansene goturur.
Hicbir insanin ve yazili belgenin olmadigi yerde, yine bir yaratici inanci mevcuttur. Cunku insan akli, ben neyim sorusunu soracaktir. Agaca baksa bu nerden kim tarafindan burda bulunuyor diyecektir. Insanlik tarihinde, genel inanc kavramindan muaf tek bir kabile dahi bulamassiniz.

Sumer'de(eski tarih oldugu icin ornekliyorum) ornegin bir semavi kabul edilen peygamber veya uyarici var miydi? Olmamasina karsin bugun semavi kabul edilen dinlerin ozunde Sumer inancini bulmak mumkun.. Onlarda kendi caglarinda ileri ve uretkendiler.

Uyaricilar, resuller, peygamberler, nebi'ler sadece bir aracidir. Tanri veya tanrisal degildir. Ana fikrin onune gecemez. Onlar dahi onune gecemezken, 200-300 yillik bir kopukluktan(surec) sonra, halk tarafindan yazilmis olan hadislerin ezoterik metinlerden farki yoktur bana gore..

Sayın daniel; Madem bize bir şeyler öğretmeye çalışıyorsunuz bence biraz daha dikkatli olun ve madem Kur'anı baz alıyorsunuz buyurun size buz gibi parentez'siz ayetler hz. İbrahim Tek kelime ile Müslümandı siz hala Müslümanın kelime manasını bilmiyorsunuz o yüzden kafanız biraz karışık sanırım.

Ali-imran 65 Ey Kitap ehli! İbrahim hakkında niçin tartışıyorsunuz? Oysa Tevrat da, İncil de ondan sonra indirilmiştir. Siz hiç düşünmüyor musunuz?

Ali-imran/67 İbrahim, ne yahudi, ne de hıristiyandı; fakat o, Allah'ı bir tanıyan dosdoğru bir müslümandı, müşriklerden de değildi.

Bakara/132 Bu dini İbrahim, kendi oğullarına vasiyyet etti, Yakub da öyle yaptı: "Ey oğullarım! Muhakkak ki, bu dini size Allah seçti, başka dinlerden uzak durun, yalnızca müslüman olarak can verin!" dedi.

Bakara/135 Bir de: "yahudi veya hıristiyan olunuz ki, hidayet bulasınız." dediler. Sen onlara de ki: "Hayır! Hanif olarak hakka tapan İbrahim'in dinine (uyarız) ki, o hiçbir zaman müşriklerden olmadı."

Sayin birkapidag;

Ben direnmiyor aksine 3 vakit oldugunu ileri suruyorum.:)

Ancak kitaptan 5 vakit'i cikaran insanlarin varligindan haberdarim.

Gunduzun iki ucu ve gecenin zulufleri cekilip sundurulesi ve degistirilesi bir zaman dilimidir kimi inanirlar icin.. Google'a soyle bir namaz ayetleri diye yazin bulursunuz.

Kitap'tan değil islam inancına göre namazın 5 vakit olması Mirac hadisesi ile varid olmuştur ve yine muhatabı Muhammed (s.a.v )dir.

Sayin birkapidag,

Sizlere birsey ogretmek derdinde degilim. Oyle bir ukalalik icine hicbir zaman girmem.

Mesajim sayin La-edri'ye idi, size degil..
Bu yuzden surekli ayet kopyalayip yapistirmaniza gerek yok.

Benim soylemimden farkli birsey soylemediniz ki??? Soyledigimin icerigi zaten Ali-imran/67'dir.

Sayin La-edri'ye o soruyu yoneltisimin sebebi Kuran'siz islam olamayacagi soylemi uzerinedir.

Benim kafam karisik degil, yazilan mesajlarin ne amacla yazildigini dusunerek mesaj atarsaniz sanirim daha faydali bir bilgi alisverisi olur.

Demek ki Tevrat veya Incil olmasa da, ustun ve askin bir yaratici inanci olabiliyormus. Sanirim bu yeterince aciktir.

Ibrahim hanif dini üzere idi, Islamda bundan farkli birsey degildir, ne Incil nede Tevrat farkli bir altyapiya sahib degildir..
Bakin daha önceki yorumunuzda " her insan islam fitrati üzere dogmustur" cümlesini yadirgadiniz, bu cümledeki "Islam" kelimesini manasi itibariyle algilamanizi tavsiye ederim..Zira islam güzel ahlaktir,dostdogru olandir,
Elbette Her insan güzel saf bir sekilde (kirlenmeden tabiri caiz ise putsuz tanrisiz) gönderilmistir..Ve ona cevresi ailesi vsa bir takim putlar edinmesine din secmesine vsa vesile olmustur..
Bu cümlenin nesi kötü,aksi hali kötü olurdu, bu cümledeki tek mana bence herkezin esit sartlar altinda dünyaya geldiginden baska bir mana cikartamiyorum ben.. :)

Ya.. Hakkaten düsündükce merakim arti affiniza siginirim,emin olun amacim kirmak yada negatif hissiyatlar uyarmak degil..
Sn.daniel hani dediniz ya Kuran yeter,kuran namaz diyor, namazi ise nasil uygulanacagi hakkinda bilgi vermiyor..Peki namaz nedir?

Sayin birkapidag,

Mirac hadisesi ayri bir konu.. Ben size Google'a namaz ayetlerini aratin demistim. Namazin rekat bakimindan pazarligini degil..:)

Sayın daniel, Sizin söylemlerinizin öyle olmadığını ispat ediyoruz bu sefer'de konuyu çarpıtıyorsunuz sanki.
Hz İbrahim'in müslüman olmadığını söylüyordunuz Ayet verdik bu sefer yok bende şunun için demiştim diyorsunuz demin kitap'ta geçmiyor diyordunuz.

Namazın 5 vakit olması'da direkt mirac'la alakalıdır niye ayrı bir konu olsun ?

Ibrahim hanif dini üzere idi, Islamda bundan farkli birsey degildir, ne Incil nede Tevrat farkli bir altyapiya sahib degildir..
Bakin daha önceki yorumunuzda " her insan islam fitrati üzere dogmustur" cümlesini yadirgadiniz, bu cümledeki "Islam" kelimesini manasi itibariyle algilamanizi tavsiye ederim..Zira islam güzel ahlaktir,dostdogru olandir,
Elbette Her insan güzel saf bir sekilde (kirlenmeden tabiri caiz ise putsuz tanrisiz) gönderilmistir..Ve ona cevresi ailesi vsa bir takim putlar edinmesine din secmesine vsa vesile olmustur..
Bu cümlenin nesi kötü,aksi hali kötü olurdu, bu cümledeki tek mana bence herkezin esit sartlar altinda dünyaya geldiginden baska bir mana cikartamiyorum ben.. :)

Sayin La-edri;

Elbette yadirgarim ve yadirgamam gerekir. Tibet'te veya uzakdoguda dogmus olsaydiniz islam fitrati uzerine mi dogmus olacaktiniz?

Nerde kaldi, her doganin islam fitrati uzerine dogdugu?

Kelime icerigine de girelim.

Guzel ahlak ve iyi, dogru seyler soz konusu ise zaten ne islama, ne hristiyanliga ne baskasina gerek yoktur ki.. Bir insan sirf inanadigi icin mi iyi ahlakli kabul edilir?
Bunlarin tamami kisiyi yaradana veya yaratici kabul ettigi her neyse(vicdan vs.) ona yaklastirir. O halde nerde kaldi konu gidisatindaki gazab?

Islam rituelleri ile bir butun degil mi sizce? Yani askin bir guce iman etmeksizin iyi, dogru ve guzel ahlakli davranan bir insanin akibeti de bu acimlamaya calistiginiz islam kelimesinin icinde..

Her insan tabula rasa dogar. Buna ve bu esitlige bir itirazim hic olmadi ki!!!!:)

Geri