Kitap İsmi:Beyni Güçlendirmenin Yolları
Yazarı:Haki Demir
Güçlü bir beyin için uygulamanız gereken yöntemleri ele alan bu kitap, duygu ve düşünce dünyanızda yeni açılımlar meydana getirmeniz için harika öneriler getiriyor.
İşte kitaptan bazı başlıklar:
Zihni dünyayı güçlendirme,
Gerçeklik zeminini güçlendirme,
Aklın konumunu güçlendirme ve geliştirme,
Bünyesini güçlendirme ve geliştirme,
Kurallarını güçlendirme ve geliştirme,
Metotlarını güçlendirme ve geliştirme,
Değerlerini güçlendirme ve geliştirme,
Duyguyu kullanabilme maharetinin geliştirme,
Hafızayı kullanma maharetini geliştirme,
Zekayı kullanma maharetini geliştirme,
Aklı besleme,
Aklın mukavemetini güçlendirme,
Aklın sükunete ermesi,
Ufku genişletmek,
Hayat alanını genişletmek,
Psikolojik periyodu uzatmak,
Sanatla ilgilenmek,
Dil ve edebiyat ile ilgilenmek,
Matematik ile ilgilenmek,
Gerçeklik zeminini geliştirmek
**
Kitabın Ön Sözünden alıntı:
Güçlü bir akıl ile zayıf bir akıl arasında ne fark vardır?Yada güçlü akıl ne demektir?Aklın güçlüsü veyazayıfı var mıdır?Veya akıl güçlendirilebilir mi?
Akıl teşekkül ettiği için(sonradan meydana geldiği için)güçlü veya zayıf akıl vardır ve aklın bünyesinin güçlendirilmesi mümkündür.Zeka potansiyel olarak mevcuttur ve ne azalır(zayıflar)ne de artar(güçlenir).Fakat akıl güçlendirilebilir.Normal bir zeka seviyesine sahip olan insanın güçlü bir aklakavuşabilmesinin mümkün olması insanın en önemli fırsatlarından ve imkanlarından biridir.
Güçlü akıl ile zayıf akıl arasındaki farklılıklar nelerdir?
Güçlü akıl "gerçeklik kavrayışını" sağlam temellere oturtur ve gerçek ile gerçeklik kavrayışı arasındaki mesafeyi tahammül edilebilir seviyede tutar.Zayıf akıl ise gerçeklik kavrayışını sistematik bir alt yapıya kavuşturama ve gerçek ile gerçeklik kavrayışı arasındaki makası alabildiğine açar.Üstelik bunun da farkına varmaz.Zayıf aklın gerçeklik kavrayışı "sanal gerçeklik"noktasına kadarvarmaktadır.İnsanların kahir ekseriyeti(ezici çoğunluğu)zayıf akıl sahipleri oldukları için,hayal ilegerçeklik arasındaki sınırı dahi çok zaman fark edemeyebilirler.
Güçlü akıl duyguyu kullanabilme,kontrol edebilme maharetine sahip olmasına rağmen zayıfakıl,duygunun esiri olabilmektedir.Özellikle güçlü duyguların zuhurunda zayıfakıllarsavrulmakta ve tamamen muhayyel gerçeklik(sanal gerçeklik)kavrayışına sahip olabilmektedir.Güçlü akıl ise aksine duyguyu kontrol edebildiği gibi insanın ihtiyacı olan duyguların zuhurunu dahi temin edebilmektedir.
Zayıf akıl hafızadaki bilgilere mahkum olduğu halde,güçlü akıl ihtiyacı olan bilgileri üretebilmektedir.Her insanın bilgilenme sürecinin bir sınırı vardır ve dünyadaki tüm bilgileriveya ilgi alanlarındaki tüm bilgileri edinme imkanı(özellikle de bu çağda)yoktur.Zayıf akıl,insanın idrak hacmini hafızadaki bilgilerle sınırlayacağı için,bilgilenme sınırlarına hapsolmaktadır.Güçlü akıl ise hafızadaki bilgilerle sınırlı değildir.Zira mevcut bilgilerle yeni bilgiler üretme imkanına ve gücüne sahiptir.
Güçlü akıl hafızayı yönetebildiği halde zayıf akıl hafızanın yönetimine girebilmektedir.En azından faaliyetleri hafızadaki bilgilerle sınırlı olduğu için hafızayı aşma kudretine sahip olamamaktadır.Güçlü akıl ise asla hafıza ilesınırlı hale gelmez ve aynı zamanda hafızadan en iyi veverimli şekilde faydalanma yolunu bilir.
Zayıf akıl zekanın baskısı ve hükmü altına girebilmektedir.Özellikle yüksek zekaya sahip insanlarda aklın bünyesi aklın bünyesi zayıf kalmışsa eğer,akıl zekanın arkasınatakılmaktan kendini kurtaramaz.Güçlü akıl ise zekaya tabi olmaz vezekayı verimli bir şekilde kullanabilmek zekanın değil aklın gerçekleştirebileceği birvakadır.Bir insanın kendisi için yapabileceği en önemli işlerden birisi zekayı kullanabilmek ve ondan vermli bir şekilde faydalanabilmektir.
Güçlü aklın en büyük maharetlerinden birisi yüksek bir mukavemet gücüne sahip olmasıdır.Zayıfakıl ise sıfıra yakın bir mukavemet gücüne sahiptir.İnsanın hayatakarşı ve hayatta karşılaştığı varlık ve vakalara karşı mevcudiyetini,hayatını ve kişiliğini muhafaza edebilecek kadar mukavemet gücüne sahip olması hayati bir konudur.
Güçlü aklın en bariz özelliği,insanın kendi hayatını üretmesi ve yaşamasıdır.Zayıf akıl,insanın kendi hayatını değil başkalarının hayatını(başkalarının ürettiği hayatı)yaşamasına sebep olur.Ancak buna gücü yeter.Bu sebeple güçlü akıl sahibi insan "kendisi olabilen insan",zayıf akıl sahibi insan ise"kendisi olamayan insan"dır.
Alıntı