- Havass, içinde önce Paganizmi, sonra Kabalizmi, sonra da İslami ögeleri barındırır. Büyü sistemidir. En son İslami ögeler eklendiğinden ''İslami büyü sistemi'' diye adlandırılır. Oysa İslam'da büyü yoktur.
- Ne günahtır ne sevaptır kimse bilemez. Allah'ın koyduğu kural varsa ve yazmışsa odur. Ötesi yorumdur. Büyü günah mı dedi o halde günahtır. Peki o halde Havass'ın büyük çoğunluğu da büyü yapmaksa (yüzdesini bilmem oturup saymadım) günahtır.
- Bana ve bir çoğuna göre günah olan nedir? (DİKKAT bu beni ve o bir çoğunu alakadar eder sadece fikriniz olsun diye söylüyorum, fetva vermek kimsenin haddi değildir! Önüme gelebilecek nefes alan hiçbir insanın da haddi değildir!) Ben ve dediğim gibi benim gibi düşünenlere göre, bir başkasının özgür iradesine hükmetmek (varlıklar dahil) ve olayların gidişatına yön vermek günahtır. Bakın öldürdü, ayırdı, hasta etti vs. vs. onları saymıyorum bile onlar zaten direk kötülük. Peki günah olmayan ne? Kendine bir özellik katmak, bir şeyleri anlamaya çalışmak, huzur bulmak, sağlık bulmak için yapılan şeyler günah değil. (DİKKAT BANA GÖRE) Benim gözümde bir başkasına şifa vermek bile günah kategorisinde. Çünkü evren, Allah, sistem ne derseniz diyin, o kişinin hasta olmasını istedi ve oldu. Siz bir şeyi değiştirmeye çalıştınız ya da değiştirmiş oldunuz onu iyileştirerek. Çok mu ağır oldu? Ben böyle inanıyorum. Kimse de katılmak zorunda değil.
Diyeceksiniz ki yahu belki vesile sistemi oluyor? Allah bu kişiye dert verdi, benim veya bir şifacının elinden de tekrar derdini alacak? vs. vs.
İşte ben de orada diyeceğim ki, ben bunu anlayacak kadar, vesile mi yoksa senin müdehalen mi aradaki farkı anlayacak kadar ermiş değilim, varsa sizin böyle bu kadar bilebilecek hikmetiniz yapacak bir şey yok, bana da bir fayda versene derim. Ha bilirim ki bende hikmet var diyenlerin de %99'u boştur.