Benim de çok var, ama biraz dikkatle bakınca çok güzel fikirler var filmde.
Mesela reenkarne olunca eskiyi mutlaka kıyısından köşesinden hatırlıyorsun. Hatta bıraksalar hatırlayacaksın ama sırf hatırlamaman için sistem seni o anki versiyonunun gerçekliğinde tutmak için çalışıyor gibi. Trinity için de durum aynı. Rüyalar görüyor ve kendini oraya ait hissetmiyor. Reenkarnasyoncu arkadaşlar buradan çok fazla referans çıkarabilirler.
Mesela yapay zeka bilinç altını ve genetik hafıza katmanlarını öyle güzel öğrenmiş ki, bir noktada doğrudan bağlantı veya gen aktivasyonu oluşmasın diye Neo'nun tüm geçmiş hafızasını ona bir
ilham gibi sunarak ona bir bilgisayar oyunu tasarlattırıyor. Matrix hala insanın gizemini tam çözebilmiş değil o yüzden hala tam kontrol sahibi de değil, sadece perdelemeye devam ediyor. Başta herşey normal gidiyor Neo için. Çünkü matrix zamanına göre yaşlanıyor ve orta yaşlarına kadar Matrixte bir şekilde iyi kötü idare ettiğini görüyoruz. Güzel detaylar. Zehir gibi bir Neo daha 30'una gelmeden sisteme muhalif olur ve heklemeye başlardı ama bu Neo'nun beyninin bir kısmı artık kısmi felç. 3. filmde öldükten sonra Makineler onu diriltirken hasar almış beyin dokularına kendi simbiyotlarını dikerek onu diriltiyorlar. Çok güzel detaylar. Bu arada Keanue Reeves'in bir bilgisayar oyunu var. Syber Punk. Oraya da biraz atıf var.
Tek beğenmediğim şey
KURGU !
Bok gibi anlatmışlar. Final bok gibi. Süper Parlak fikirleri nasıl böyle ziyan ederler anlamış değilim..
Ben yazsaydım finali şöyle yazardım :
Neo iman gücüyle makineler savaşını bir şekilde bitiriyor ve karşılığında da yeni bir anlaşma koyuyor ortaya : anlaşma şu : yeni versiyon matrixe meşru bir İsa peygamber gibi gökten inme hakkı alarak kendisine kulak veren tüm anomalilere MAtrixin mekanizmasını ve Smith'ten kaynağa sığınmaları gerektiğini anlatıyor. . Sonraki filmi de 3ler 5ler 7ler 40lar olarak Neo tarikati ile başlıyor.. Üffffff bomba senaryo değil mi Elnora ?