(Klavyede Türkce karakterler olmadigi icin yazimi mazur görünüz.)
Öncelikle JuMPe, size büyü yapilmis ise tepkinizde haklisiniz.
Kimse kendisine büyü yapilmasini istemedigi gibi büyü yapmak zorunda kalmak da istemez. Sahsi algilanmasin sözlerim ama biktim her tarifin altinda "büyü kötüdür, igrenctir, günahtir" gibi yorumlar okumaktan. Herkesin kendince nedenleri vardir. Iradaye müdahale etmek kötü bir sey, evet. Sadece büyüyle mi iradaye müdahale edilir? Bir insana söyleyeceginiz en ufak bir yalan bile iradesini etkilemektir.
Evli oldugumu varsayalim. Beni takip edemeyecek ve kimligime bakmayi hesap etmeyecek bir insanin hayatina girip bosanmis oldugumu söyleyeyim. O da iradi(!) olarak beni sevsin bekarim diye. Sonra sikilinca evliyim ben kusura bakma tadinda bir veda edeyim. Ne ala memleket... Bunu yapacagima büyü yapsam bu kadar hakkina girmis olur muyum acaba?
Iradeye etki etmenin tek yolu büyü degildir. Insanlarin iyi niyetini suistimal etmek, yalan söylemek, duygu sömürüsü yapmak, büyü yapmak... Bunlarin hepsi haksiz müdahaledir. Öyleyse büyünün dogrulugunu/yanlisligini tartistigimiz kadar digerlerini de tartisalim. Insanin öyle anlari olur ki degil büyü yapmak, karsisindakini öldürebilir bile. Bakin, kendisine büyü yapildigini söyleyen arkadas, yapani bulsa öldürebilecegini söylemis. Karsilastigimiz insanlarin bize ne kadar erdemli davrandigini, irademize nasil müdahale ettigini yada hayatimizi nasil kararttigini bizden baska da kimse bilemez.
Basta da söyledigim gibi hicbir sahsa yönelik degil sözlerim. Herkes kendi dininin geregini zaten biliyordur. Vicdan ise göreceli bir kavram. Bana göre igrenc olan domuz etini bayila bayila yiyen insanlar var. Bu yüzden domuz biftegi satan bir restorantta "domuz eti igrenctir, pis hayvan bu" gibi bir yorum yapmayi dogru bulmuyorum. Her koyun kendi bacagindan asilir.