siyahlı
Kayıtlı Üye
Ben de bu konuda okuduklarımdan net bir fikir olusturmus değilim.
Deniyor ki cüzi irade diye birşey yok. Herşey evvelden kararlaştırılmış.
Sen nefsine hakim olup, seçim yaparak günahlardan kaçmayı tercih ederek yaşadığını sanıyorsun, ama bu zaten senin için takdir edilmiş olan.
Bir de deniyor ki, insan yaptıklarıyla , kendi elleriyle geleceğini hazırlar.Allah kullarına zulüm etmez.
Bu iki görüsü de destekleyen durumlar, ayetler vs. var. İslami terimler kullandım, Allah'a( yaratıcı güce) inanmayarak konuya nasıl bakılır bilemiyorum.
Var mıdır aydınlatacak.
Bu konuda aydınlatmak adına değil zira bunu tam olarak bilemeyiz yani ölçülecek tartılacak somut deliller yok takdir edersin ki ama kendi fikirlerimi paylaşayım. Kesinlikle insan iradesine ve gücüne inanıyorum bu da şuradan geliyor ki insanların tercih hakkı olmasaydı yaratılmış olmak ve yaşıyor olmak dinsel açıdan da anlamsız olurdu. Bu çok bariz belli olan bir şey zira tüm bu kitaplar ve tüm yapabildiklerimiz istediklerimiz bahsettiğimiz güçlerimiz veya keramet sahibi olanların ''isteyip'' de yaptığı durumlar bunu anlamamıza örnek. Gelelim kader kavramına ben bu noktada kader kavramını insanlığın tam olarak anlayabildiğini düşünmüyorum bu sebepten yoruma açık olmakla birlikte bunu anlatmaya çalışan ayetler de yoruma açık bi şekilde bırakılmıştır ve kader üstünde durulması gereken bi kavramdır ancak bize anlatılmaya çalışılan kader çok daha başka bi tanım diye düşünüyorum. şimdilik konuyu dağıtmadan ve çok da analiz ve çözümlemelere girmeden basitçe bunları söyleyebilirim.