Şahsi tecrübelerinizi ayetlere bağlayamazsınız. Yanlış yönlendirilmeler yüzünden ortada gezen binlerce çöp bilgi var. Eğer ayetlerden çıkardığınız bir örnekleme varsa bunu bağlı olduğu ayetle sunarsanız veri üzerinden karşılıklı tartışabiliriz.
Bu cümleden sonra hadislere bakabilirsiniz demek ne kadar doğru ? Luka İncil'i M.S 60+ yıllarda , ilk incilin ise İsa'nın ölümünden 100 yıl kadar sonra yazıldığı tahmin ediliyor. Bir başkasının yazımı için tahrip edilmiştir ibaresi kullanıyorsunuz ama hadisler için geçerli görmüyorsunuz. Peygamberin ölümünden 300+ yıl sonra derlenen sohbetlerden bahsediyoruz, sizce doğruluk payı yüzdelik hesapta kaç olasılıktır ?
Diğer kitaplar için mana olarak indirilmiş diyorsunuz oysa Kuran'da bir mana kitabıdır. Söz öbekleri okunarak anlaşılabilseydi Kuran peygamber aracılığı ile kitap olarak iner ve tüm sahabenin kucağına bırakılırdı. Allah katında matbaa sıkıntısı çekildiğini düşünecek herhangi biri yoktur sanırım..
Bknz neden mana kitabıdır :
''Ey Âdemoğulları! İçinizden, ayetlerimi size okuyup/anlatan resûller geldiğinde her kim korkup sakınır ve ıslah ederse, onların üzerine korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir.'' A'râf 35
''(Peygamberleri) apaçık deliller ve Kitaplarla (yolladık). Sana da bu zikri/Kur’ân’ı indirdik ki, insanlara indirileni onlara açıklayasın. Umulur ki düşünürler.'' Nahl 44
Evet tekrar geri dönüp yukarı yazdıklarımın bir kısmına geri baktım. kurandan örnek vereceğim diyerek başalamışım. hata etmişim ama içerikte kendi bilgilerim, kendi görüp öğrendiğimi düşündükleirm anlamında belirtmişim. ama iyi oldu.çünkü bakın kendi bilgilerim kendi cümlelerim söz konusu. buna şurdan geldim. kuran Allahın sözleir cebrail aleyhisselam tarafından birebir indiirlmiştir demişim dikkat ederseniz. sdece kuranın özelliğinde vardır bu şekilde indiirlme vahiylerin direk allahın öz sözü oalrakindirilme şekli. diğer din ve emirlerde mana cebrail aleyhisselam tarafından ilgili peygambeirn kalbie aktarılmış anlam aktarılmış. bunu inananlarına peygamberler kendi kurduğu cümleler ile anlatmıştır demek istedim. Hepsi mana içeriir elbet. ama burda kast ettiğim fark indirilim peygambere veriliş aktarılış şeklidir. bununla ilgil ayet örnekleyemeyeceğim ancak bunu mollalara yada ilahiyat fakultesi mezunu kendin geliştirmiş ilim sahiplerine sorarsanız anlattığım şekilde bilirler. kaynak gösterebilirler sanırım. bende el eser üniversitesi bir molladan öğrenmiştim.
Değiştirildiğini, insanlar tarafından yazılıp, masa üstüne koyularak ayıklandığın bile bile matta markus luka incilleri gibi örneklerle kıyas tutuyorsanız bence hata sizde var. özür dileyerek amacımın siiz kırmak yada illaki eleştirmek olmadığın belirterek bunu söylüyorum. gerçek incile yakın bbile diğildir bu inciller. hepside alakasız kişiler tarafından yazılmıştır. iillaki inciil dersenzi gerçek incile yakın olduğ düşülen barnabas inciline bakın. ben onada bakmadım açıkçası. aynı siiz gibi benimde yalan borcum yok. sizin gibi bende dürüst bir şekilde düşüncelerimi söyleyeceğim. bildiklerimi aktaracağım. lütfen alınmayın hiç bir şekilde. ancak bilinen kesin bir şey varsa ve islam alimlerinin aktardığı vahiy geldiginde peygamber efendimizin yanında her daim hazır bulunan katiplere derhal yazdırdığıdır. ve yazılan bu nushaların gereğince korunduğudur. kime hangi alime bakarsanız bakın kuranın indiriliş süreccinde ki uygulama budur. yanlış aktarımlar, yanlış bilglendirmeler yüzyıllar sonra ortaya çıkmaya başamıştır. buna ragmen kim aracılığı ileaktarılırsa aktarılsın bilgilerin hiç birinde, aktarılanların hiç biirnde kuranı keirmde değişme, yanlışlık, tuutmsuz, birbirinden farklı yazılım ve anlatımlar yoktur günümüze kadar. bu noktada kuranı kerimin güvenilirliiğini sorgulamaya asla gerek yoktur. bende kendi aklımca bu doğrultuda diğer kitaplara bakmaya, arada kıyas tutumaya gerek duymadım. kesinkes doğruluğu ve insanlar tarafından değiştiirlmediği sabititir kuranı kerimin vede içeriğinin. Hadisler konusunda şaibe vardır. yalan veya yanlış aktarımlar söz konusudur. bu durumda ise aktarana değil. aktaranlara bakılır. hangi alimler aktarmış bu hadisi. aktaranlardan hangisi yada hangileri daha önce hiç bir şahibeli hadis aktarmışmı. aktardıkların da en ufak bir şahibe olan kişiin aktardığına zaten bakılmaz. hemde hiç bir aktarımına bakılmaması gerekir üzerinde şahibe olan kişinin...
Asla şahibeli bir aktarımda bulunmayan, tüm aktardıkları aynı şekilde şahibeli aktarımda bulunmamamış allimlerden destek görüp aynı şekilde üzerinde şahibe bulunmayan alimlerinde aktardığı bir kaç alimin ortak olan ve birbiri ile birebir örtüşen hadisler güvenilirdir. bunları ayırt etmek ise kişinin kendine bağlıdır. kimi tek bir alime güvenir %100 tüm aktardıkalrını kabul eder doğru olduğunu düşünür. daha araştırmacı, daha doğrucu olan başkası araştırıp gevenilir bulduğu 4 alimin kitaplarına bakıp bunlardan kıyasla seçer doğruluğunu kabul eder. kimi kendine göre bir şeyhe tabi olur tek kaynağa tam itimat ile bakar ve güvenir. o kaynağın doğru gösterdiği alimlerin kitaplarına bakar. örnek verecek oursam erzurumlu ibrahim hakkı hazretlerine, imam gazaliye, imam rabbaniye, hasanı basriye, imam ebu hanifeye, imam buhari, ,imam tirmizi gibi güvenilir alimlere ve bu alimleri kaynak gösteren kaynakalara güvenirim sadece.
''(Peygamberleri) apaçık deliller ve Kitaplarla (yolladık). Sana da bu zikri/Kur’ân’ı indirdik ki, insanlara indirileni onlara açıklayasın. Umulur ki düşünürler.'' Nahl 44
bahsettiğim ayrıntı burda var aslında. kendi anladığım şekli gördüğüm şekli le ayette allah peygamberrimize biz bu ayeti sana indiridk, verdik, bu bizim söylediğimiz şekli. onlara sen açıklayacaksın.açıklamak anlamayanalra anlayacağı şekilde anlatmak senin görevin buyrulmuştur açıkça. diğer kitaplarda bu şekilde aktarım yoktur tamda kast etiğim gibi. çünkü diğer kitaplar alalhın kendilerine cebrail aleyhisselam aracılığı ile kalplerine verdiği anlamı peygamberler kendi cümleleri ile anlatmıştır. diğer taraftan diğer peygamberlerin hiç birinin aktardığı orjinal incil yada diğer kitapların mevcut olmadığını unutmayalım. bu sebeble aslolan, değiştiirlmemiş birrebir orjinal şekliyle muhafaza olmuş olan, değişmemiş ve değiştirilmemiş olan kurandır.