Taif icin tesekkür derim. arabi ayin nasil hesaplandigini sayfada bulamadigimdan nette arastirdim fakat tam anlamadim yardimci olur musunuz?
buldugumu daha net anlasilmasi acisindan kopyaliyorum;
1) Muharrem,
2) Safer,
3) Rebiülevvel,
4) Rebiülahir,
5) Cemazilevvel,
6) Cemazilahir
7) Receb,
8) Şaban,
9) Ramazan,
10) Şevval,
11) Zilkade,
12) Zilhicce.
Arabi ayın ilk gününü bulmak: Herhangi bir arabi ayın ilk gününün hangi gün olduğunu bulmak için muhtelif (çeşitli) usuller vardır. Bunlardan en sıhhatli olan üçü; ışık, Uluğ Bey ve el-Kindi usulleridir.
Işık usulü : Hangi hicri senenin hangi ayının hesabı yapılacaksa sene adedinden bir noksanı 4,367 ile çarpılır. Bulunan sayının, tam sayısına aranılan aya mahsus rakam ilave edilir. Çıkan rakam yediye bölünür. Kalan, Cuma'dan itibaren gün adedi olur.
On iki Arabi ayın herbirine ait rakamlar :
Muharrem : 8,
Safer : 2,
Rebiülevvel : 4,
Rebiülahir : 5,
Cemazilevvel:7,
Cemazilahir : 1,
Receb : 3,
Şaban : 4,
Ramazan : 6,
Şevval : 7,
Zilkade : 2,
Zilhicce : 3.
1376 hicri senesinin Ramazan-ı şerif ayının ilk günün hesabı :
1375 x 4,367 = 6004,625
Ramazana ait adet 6 olduğundan,
6004 + 6 = 6010 ve 6010/7 = 858 ve burada kalan 4’dür.
Toplamı yediye bölünce 4 kalır. Cuma gününden itibaren haftanın dördüncü günü Pazartesi olur. Böylece Ramazan-ı şerif’in birinci gününün Pazartesi olduğu anlaşılır.
Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
1. Sorum: Arabi aylarin arkasinda yazili olan rakam hep aynimidir yoksa belirli birseye göre degisir mi?? (sorum sacma gelebilir, cahilligimi bagislayin)
2. Sorum: = 858 diyor bu da 4 eder diyor. yediye bölünce 858 cikiyorsa nasil dört ediyor anlamadim????
Benim su anki hesaima göre 1257 cikti Dogru mu bilmiyorum yardimci olursaniz sevinirim.