Dualar tılsımlar, anahtarlar vb ihtiyac duymadan da yaratılmış insan yaratanının hayır dediğini evet yaptırmaya çalışıyor zaten. Çalma diyor, çalıyoruz, öldürme diyor öldürüyoruz, yasakladığı pek çok şeyi iradesine karşı gelerek bir şekilde uyguluyoruz
"yani dualar esmalar yada büyü bizler bunları bilmem ne kadar sayı'da yapsak işe yararmı şayet yarıyorsa hangi yolla bu düzen işliyor yada çalıştırılıyor bu durumda işe islam yada diğer dinlere göre bakın farketmez" demişsiniz,
aynı mantıkla ben evet diyorum bir şekilde bu dualar, anahtarlar, tılsımlar vb eğer doğru biçimde uygulanıyor ise pozitif ya da negatif yönde işliyorlardır ancak Kur'an da bildiğim kadarıyla yasaklanmıştır yani günlük davranışlarımızdaki yasaklara uymazlıktan çok da farklı değildir.
Bu durumda sorunuzun yanıtı evettir ancak bunun cüzi irade külli iradeyi yendi şeklinde algılanmaması gerekir çünkü yasaklar aslında önerilerdir. Yasaklar şunu söyler : bunu yaparsanız böyle olur, yapmazsanız şöyle olur.Seçim sizindir. Yasak adı altında yapmamanız önerilenin de yapmanız önerilenin de yükümlülüklerinden akil ve baliğ olduğunuz sürece kaçışınız yoktur, bu sizin sorumluluğunuzdur .
Benim sorunuza yanıtım bu şekildedir