C
cortana
Hem çok hassas hem de çok muğlak bir konu. Öyle ki bilenin de bildiğini söylemeye muhtemelen kelimesi yetmeyecektir. Ama içinde olmayı sevdiğimiz, irdelemeye aşık olduğumuz konulardan biri (en azından benim için).Eski Türklerde Kut diye bilinir. Bir de meşhur Ata sözümüz vardır. "Halk içinde muteber bir nesne yoktur devlet gibi. Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi." Kanuni Sultan Süleyman
Hristiyanlıkta dinin direği olan Teslis'in, Kutsal Ruh ile bir olmanın ta kendisidir. Hz İsa'nın çamurdan yaptığı kuşu üfleyerek canlandırdığı Kutsal Nefes.
İslami çevrelerde bu işlerle uğraşanlar cinci üfürükçü hoca diye bilinir ve çoğunlukla küçümsenir, hor görülür. Kutsal evlilikte enel hakkın iki kutbundan birinin delilik sınırına dayanması gibi, bu işin bir ucu da soytarılık veya ip cambazlığı sınırına dayanır. (Üfürükçü hocalar için söylüyorum, üzerinize alinmayin)
Ve evet, yanlış anlaşılmaya müsait hassas bir konu. Ve Vatikan dahil, hiçbir kurumun veya şahsın tam olarak hakim olduğu bir mevzu olduğunu sanmıyorum. Hatta hristiyan diasporaları meşhurdur bu konuda. Doğu ve Batı kiliseleri yaklaşık bin sene küs kalmışlar, en ufak bir fikir ayrılığı yüzünden. Tarih boyunca savaşlar, din uğruna dökülen kanlar. Avrupa da Yüzyıl savaşlarını araştırın, insanlar öyle vakit bulamamışlar ki savaşmaktan yaşamaya, mezardan ölülerini çıkarıp yemek zorunda kalmışlar, açlıktan çaresizlikten.
Demem o ki, çok hassas bir konu. Ben bu konunun daha fazla üstüne gitmektense, Mavi Fil'ime sarılıp uyumayı tercih ederim. Aman dikkatli olun, papaları küstürmeyin tekrardan. Şaka yapıyorum tabii ki, ancak bir de sürekli ansiklopedik bilgilerden, alıntılardan bıktık açıkçası. Bu sefer daha orijinal fikirler, deneyimler vs paylaşılırsa seviniriz. Üslup önemli değil. Hık mık anlarız biz, insanız hepimiz. Sıkıntı yok. Kolay gelsin ve iyi çalışmalar şimdiden.
Kut ve Ruhu’l Kudüs atıflarınızı çok sevdim, takdir haddime değil ancak belirtmek istedim.
Alıntı konusunda çok haklısınız ve bir mazeret sunamayacağım. Sadece Kaos’la ilgili Türkçe kaynak yok pek fazla ve ilgilenen olursa diye mümkün olduğunca objektif aktarmaya çalışıyorum. Ama sözüm olsun, Kia’yı anlatırken bol bol yorum da katacağım. İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim