Akılma yıllar önce duyduğum bir hikaye geldi, belki yardımı olur.
Çok uzak zamanlardan birisinde yaşayan bir adam bilge birisine hizmet ediyormuş. Bir gün efendisinden tek kardesinin düğününe gitmek için izin istemiş, gitmiş. Aradan zaman geçmiş ve birgün efendisinden bu kez de kardeşimin eşi doğum yapacak,ilk kez amca olacağım . Orada olmak istiyorum diye izin istemiş. Master izin vermiş ama bir şartla; bebeğin doğmasına yakın bir brahman gelecek, bebeğin kulağına kaderini fısıldamak için. Onu durduracak ve bebeğe fısıldamadan söyleyeceklerini önce sana isteyeceksin demiş.
Genç adam evin önünde beklerken uzaktan gelen brahmanı görmüş, durdurmuş. Ona neden geldiğini biliyorum, doğacak bebeğin amcasıyım, ona fısıldayacağını bana söylemezsen içeri girmene izin vermem demiş. Brahman önce hayır demiş, diretmiş ama içeridn de doğum çığlıkları gelmeye başlamış, geç kalacağım lütfen izin ver demiş adama, ama onun dirnci akrsısında pes etmiş nihayet ve söylemiş ; doğacak bebek bir erkek ve tüm hayatı boyunca bir çuval pirinci ve bir eşeği olacak.
Genç adam üzülmüş , yeğeni fakir hayat sürecek diye ama elden ne gelir. Brahman çabucak işini tamamlayıp uzaklaşmış o esnada. Adam geri döndüğünde masterına anlatmış söylenenleri büyük bir üzüntü ile.
Aradan zaman geçmiş ve adam masterdan yine izin istemiş, bir kez daha amca olacakmış çünkü. Master ona Brahmanı hatırlatmış.
Bu kez fazla direnmeden söylemiş brahman, doğacak bebek kız ve hayatı boyunca vücudunu satacak. Adam kahrolmuş. derin bir üzüntü ile anlatmış masterına söylenenleri.
Yıllar yılları kovalamış. Bir gün master adamı çağırıp söylesen ne oldu senin yeğenler diye sormuş. hiç bahsetmiyorsun.
Ağlamaklı anlatmış adam, erkek olan evlendi, cocukları var ama çok fakir. Eşeği ve bir torba pirinci var aç bilaç yaşamaya gayret ediyorlar, kız ise... o da kim 3-5 verse onla berabwer ve o da kardesinden farklı değil, çok kötü şartlarda yaşıyor ve durumlarını düzeltmek için elimden hiç bir şey gelmiyor.
Master biraz düşünmüş, hımmmmm...diyerek ve sonra adaam dönüp;
Sana bir kaç gün izin vereceğim. Onların yaşadıkları yere gideceksin demiş. Önce erkek yeğenine git ve onun eşekle pirinci pazarda satmasını sağla. Aldığı para ile çocuklarına yiyecek alsın, yesinler. Oradan da kızın evine git ve evin kapısını penceresini tahtalarla iyice çivile. Sonra kente tellal çıkar ve ona şunu söylet; bundan sonra kızın fiyatı 3-4 değil hem kim ki kese ile altın mücevher vb getiri artık o onunla beraber olabilir.
Adam ilk defa itiraz etmiş efendisine, bu kıza 3 ü 5 i bile zore veriyorlar kim verir keseyle altın ? ölür evde açlıktan ... ya erkek, zaten fakir esekle pirinçten baska hic bir şeyi yok. Onları satarsa sonra ne yaparlar? Tüm ailesi açlıktan ölür
Ama yine de gitmiş ve yeğenlerinin tüm itirazlarını kulak ardı edip neredeyse zoerla masterının söylediklerini yapmış. Tellalın çagrısından sonra başı öne eğik her 2 yeğenini de ölüme mahkum ettiğini bilir halde dönmüş masterının evine ; söylediklerini yaptım denmiş usulca.
Master dönerken yolda dikkat,ni çeken bir şey oldu mu ya da rastladın mı birisine diye sormuş. Önce hayır demiş adam ama hemen sonra yoo hayır bir dakika, o kadar üzgündüm ki cok dikkat etmedim ama galiba o brahmanı gördüm , kente doğru gidiyordu demiş.
Öyle mi ? diye yinelemiş master peki yalnız mıydı * Evet demiş adam, ama beraberinde sırtında 2 torba olan bir eşek de vardı.
Hmmmm...
Gel hatırlayalım demiş, ne demişti brahman yıllar önce... Erkek yeğeninin hayatı boyunca hep bir eşeği ve bir torba pirinci olacak ve kız da vücudunu ücret karsılığı satacak.Ama bu demek değildi ki her ikisi de fakir bir hayat sürecek. O brahman şimdi erkek yegenine eşekle pirinc götürüyor, kıza da torba ile altın. Bir şeyleri vesile edip onlara bunları verecek. >Çünkü kaderleri böyle, birisinin ne iş yaparsa yapsın hep bir eşeği ve bir torba pirinci olacak, olmazsa olmaz. satsın onları ve daha refah bir hayat icin sermaye olarak kullansın. Çünkü tekrar gelecek. Diğeri ise hayatı boyunca bedenini satacak ama 3 e ama 5 e ama bir kese altına...Kader bize belki hayatımız boyunca her zaman bizle olacağı söyler ama onunla nasıl yaşayacağımız biraz da yorum işidir . Bazen o yorumu kendimiz getirecek yeterlilikte olmayız ve etrafa ya da yetkin kişilere danışırız, süzgecimizden geçirip uygular ya da uygulamayız. Vb...
Kader dua ile değişir mi diye sormuşsunuz, yukarıda ayetlerle fikir belirten arkadaslara katılıyorum, dün gece tesadüf aynılar ben okuduğum için hoş da bir tesadüf oldu.
Diğer yandan...
Kaderin kendisi karmasık bir konu ve kader dendiğinde ne anlamamız lazım kimse çok net değil aslında. Bu durumda soruyu soran olarak kaderden ne anladığınız ve kaderinizin nesini değiştirmek istediğiniz , ama daha da önemlisi değiştirmek istediğinizin kaderiniz olduğu sonucuna nasıl vardığınız çok önemli oluyor.
Aradığınızı hayırla bulmanız dileğiyle