Bu arada asgari ücretle tasarruf filan olmuyor evde tek çalışan varsa ve ek gelir yoksa. Herkes sizin gibi kendi işinin patronu değil, maalesef o refah düzeyine çok az insan erişebiliyor
Sen beni anlamadın.
Asgari ücretle tasarruf olmuyor zaten de, meselemiz asgari ücretle tasarruf yapmak değil. Meselemiz henüz hayata atılmadan önce asgari ücretli bir çalışan olmamanın planlamasını yapmak. Herkese hava attığımız aklımızı evvela kendi geleceğimiz için kullanmaya başlamak.
Sonuçta asgari ücret Cumhuriyet kurulduğundan beri yetmiyor. Bu sene ortaya çıkan yeni bir şey değil ki. Dersimizi çoktan almış olmamız lazımdı. Adı üstünde, refah ücreti değil, ikramiye ücreti değil, bonus ücreti de değil. Asgari ücret! Yani sistemin hiçbir vasfı olmayan ilkokul terk bireylere tek taraflı üstünlük sağlama yani köleleştirme ücreti. Vasıfsız tekdüze insanları bünyede tutarak sömürme ücreti bu! Bunu en baştan farketmek çok mu zor ? Metropolde yaşamak lüxtür asgari ücretli için. Asgari ücret kırsal kesimin, tekinsiz semtlerin ücretidir. Yani eskiden beri bilinen bir şey bu. Bu sene ortaya çıkan bir şeymiş gibi davranmak bana çok primatça geliyor.
Sorun asgari ücret değil. Sorun senin en baştan asgari ücret tehlikesini umursamadan, gençliğini harcaman ve sonradan da ortada kalman!
Gerçi ben de gençliğimi biraz çarçur ettim sayılır ama hiç olmazsa bunu yabancı ülkelerde bunu yaptığım için dil yatkınlığım dolayısı ile iş fırsatları da buldum.
Ben daha 10 yaşındayken babam bana rusça bazı kelimeler öğretiyordu. Belki sonradan sökerim diye. Baktı öğrenemiyorum Bulgarca öğretmeyi denedi. Baktı o da olmuyor harçlığımı bir anda kesti. Evdeki çöpleri hergün attırmaya başladı bana harçlık çıkarmam için. Sonuçta bir şekilde yananci dil öğrendim yoksa para kazanamayacaktım. Yani bazı disiplinler aileden gelmedi. Yoksa insan yılların nasıl bir anda geçip gideceğini anlamadan ortada kalabiliyor. 20 yıl önce asgari ücret yetmiyor diyen bir genç 20 yılda kendini bir yerlere getiremiyorsa bence asgari ücretle cezalandırılmayı sonuna kadar hakediyor.
Ben asgari ücretle de tasarruf yaparım mesela. Çünkü bende aylarca keşiş hayatı yaşayabilme özellikleri de var. Hiç te gocunmam. Kırsala çekilip yıllarca kendimi unutturabilecek kadar içe kapanmaya ve odaklanmaya da yatkınım çünkü.
Yani kişi önce kendini suçlamalı. Kendini geliştirmeden, ve dolayısı ile paraya ulaşamayıp suçu hükümet rejimlerine atan insanları gördükçe ben irrite oluyorum. Türkiyenin yarısı fakirse, öteki yarısı bir şekilde ihtiyacı olan paraları çok ta güzel kazanmayı öğreniyorlar bir şekilde. Onlara da kulak vermek gerek. Tablo o kadar da kötü değil.