Aleviliğin Çok Katmanlı Yapısı ve Tarihsel Dinamikleri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ori
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ori

🌙
Moderator
Alevilik, İslam’ın bir yorumu olarak şekillenmiş; ancak tarih boyunca birçok farklı inanç ve kültürden etkilenerek kendine özgü bir yapıya bürünmüştür. İslam’ın Şii-Batıni yorumu, Orta Asya kökenli Şamanistik inançlar, Zerdüştlük’ten gelen dualist düşünceler ve Anadolu’nun yerel kültürel mirası, Aleviliğin inançlarını, ritüellerini ve toplumsal yapısını derinden etkilemiştir. Bu zengin katmanlar, Aleviliği hem dini hem de kültürel açıdan eşsiz kılar.

Aleviliğin temelinde, İslam’ın Şii yorumu ve özellikle Ehlibeyt sevgisi yer alır. Hz. Muhammed’in ailesi olan Ehlibeyt, Alevilikte manevi önderler olarak kabul edilir. Hz. Ali, Hz. Fatıma, Hasan ve Hüseyin, Aleviler için kutsal bir anlam taşır. Bu sevgi, yalnızca bir bağlılık değil, aynı zamanda adalet ve direniş sembolüdür. Kerbela Olayı’nda Hz. Hüseyin’in zulme karşı direnişi, Alevilikte manevi bir rehberlik olarak görülür ve toplumsal adaletin önemini vurgular. Ayrıca, Alevilikte Şii-Batıni gelenekten alınan "On İki İmam" inancı, Allah’ın seçtiği masum ve bilge liderler anlayışını ifade eder. Bu teolojik yapı, Aleviliğin İslam’la bağını kuvvetlendirirken tasavvufi bir derinlik kazandırır.

Tasavvuf, Aleviliğin ruhani yönünü oluşturan önemli bir etkendir. Alevilikte, tasavvufun "Vahdet-i Vücut" anlayışı benimsenmiştir; yani her şeyin Allah’ın bir yansıması olduğu kabul edilir. Bu yaklaşım, bireyin içsel yolculuğunu ve kendini Allah’a yakınlaştırmasını vurgular. "Her ne ararsan kendinde ara" anlayışı, insanın kendisini tanıması ve kendi özünde Allah’ın izlerini bulması gerektiğini öğretir. Bu mistik yaklaşım, Aleviliğin ritüellerinde ve manevi yaşamında kendini açıkça gösterir.

Alevilik, Türklerin İslam öncesi Şamanistik inançlarının izlerini de taşır. Orta Asya’da yaşayan Türk topluluklarının doğaya kutsallık atfeden gelenekleri, Aleviliğin doğa ve çevreye olan duyarlılığında kendini gösterir. Şamanistik inançlarda kutsal kabul edilen dağlar, ağaçlar ve su kaynakları, Alevi inancında da önemlidir. Örneğin, cem törenlerinde semah sırasında yapılan dönüş hareketleri, Şamanların ritüellerindeki kozmik döngü anlayışını hatırlatır. Ayrıca, Şamanizm’deki "kam" figürü, Alevilikteki dedelerle benzerlik gösterir. Dedeler, Alevi topluluğunun manevi liderleridir ve topluluğun birliğini sağlarlar.

Zerdüştlük de Alevilik üzerinde etkili olmuş eski bir İran dinidir. Zerdüştlük’ten gelen iyilik ve kötülük arasındaki mücadele anlayışı, Alevilikte toplumsal adalet ve ahlak kavramlarının temelini oluşturur. Aleviler, her bireyin bu mücadelede iyiliği seçerek hem kendine hem de topluma fayda sağlaması gerektiğine inanır. Ateşin kutsallığı, Zerdüştlük’te olduğu gibi Alevilikte de görülür. Cem ritüellerinde ateşin ya da ışığın etrafında toplanılması, bu eski inançla benzerlik taşır.

Anadolu’nun yerel kültürü ve tarihsel mirası da Aleviliğin şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Anadolu’da, İslam öncesi pagan inanışlar, Hristiyanlık ve diğer yerel kültürel unsurlar, Alevi ritüellerine ve inançlarına yansımıştır. Örneğin, Hristiyanlık’taki azizlere duyulan saygı, Alevilikte Hacı Bektaş Veli gibi manevi önderlere duyulan bağlılıkla benzerlik gösterir. Cem ritüellerindeki "rızalık" anlayışı, Hristiyanlık’taki günah çıkarma uygulamasını hatırlatır. Bu tür etkileşimler, Aleviliğin Anadolu coğrafyasındaki kültürel çeşitlilikten ne derece etkilendiğini gösterir.

Alevilik, yalnızca bir inanç sistemi değil, aynı zamanda bir yaşam felsefesidir. Bu felsefe, insan sevgisi, hoşgörü, eşitlik ve toplumsal barış üzerine kuruludur. Alevilikte insan, yaratılışın merkezindedir ve kutsal bir varlık olarak kabul edilir. Kadın ve erkek eşit olarak görülür ve toplumsal yaşamda aktif roller üstlenirler. Cem törenlerinde kadınlar ve erkeklerin birlikte ibadet etmesi, bu eşitliğin açık bir ifadesidir.

Sonuç olarak, Alevilik, İslam’ın Şii yorumu ile başlayan, Şamanistik gelenekler, Zerdüştlük ve Anadolu’nun yerel kültürel mirasıyla harmanlanan zengin bir inanç ve kültür yapısıdır. Bu çok katmanlı yapı, Aleviliğin hem tarihsel hem de evrensel bir değer taşımasını sağlamıştır. Alevilik, insanlık tarihindeki barış, hoşgörü ve eşitlik arayışlarının önemli bir temsilcisi olarak görülmektedir.

Ben de ekleme yapmak isterim, şuana kadar kadar tanıştığım alevi kültüründen ve inancından gelmiş kişilerde şunu fark ettim. Bazı kesimlerin dediği gibi kötü insanlar asla değiller, aksine karalamaya çalışanların imanı Alevi inancındaki kişilerdeki imanın yüzde biri etmez belki de.Temiz ve topluma faydalı insanlar genellikle.Izlenimim bu yönde.Bütün Bektaşilere selam olsun.

bu mezhepe üye olmakla beraber pek yaşadığım radikal olduğum söylenemez alevilik tasavvufa yakın doğaçlama a o zamanki siyasal çatışmadan çıkmış mezhep olduğunu düşünüyorum türkiyede sentezlenmiş bence türkiyedeki başka bir yorumlanmışinsanlar siyasal tepkisini böyle koymuş semah dualar yorumlanmış sünniliğide iyi biri bilen biri olarak sünniler yolu tam uygulamış gerçi sünnilikte ayrışım var mezhep açılımları var sonunda şöyle karara vardım her iki mezhepe saygım var insan odaklıyım herkes inancını yaşasın her ikisinide uyguladım ailemde iki tarafada yakın insanlar var netekim bende budizm sota meditasyon farkındalıklı new age yaklaşımı benimsedim huzurlu hissediyorum budizm sidharta aydınlanmasından çıkan new age akımı benimsedim semahta yaptım farkındalıklı değildi denedim ramazan orucu da tuttum hepsini yaptım yine bir sonuca vardım insan ne yaparsa yapsın farkında olmalı içimizde iyi ve kötü var topluma aile çevreye saygılı düşünceli olmak insan odaklı olmak içsel bir aydınlanma oldu selmani farisi gibi hepsini anlamaya çalıştım sonuçta yargılamıyorum omurgasız kaypak her inançtan insanla iyi geçinmek için değilde gerçekten inandığım için anlamaya çalıştım inanmak insan olmak düzgün olmak sonucunu çıkardım.

Günümüz Aleviliğini gördüğüm zaman gerçek islam dışında farklı bir din yaşıyorlar.İran gibi bölgelerde Hz.Muhammedin öğretmeni Hz.Ali diyenler dahi var.Ama normalde öyle bir mezhep yok.

Günümüz Aleviliğini gördüğüm zaman gerçek islam dışında farklı bir din yaşıyorlar.İran gibi bölgelerde Hz.Muhammedin öğretmeni Hz.Ali diyenler dahi var.Ama normalde öyle bir mezhep yok.
Mezhep dediğiniz siyasi oluşumdur. Kökenine inerseniz de her mezhebin başında, mezhebe adını vermiş imamlar ile karşılaşırsınız. Dinde yeri olmadığı halde diğer mezheplerin şeriatleri gereği ''hak olan / hak olmayan'' ayrımına dayanarak, yüzyıllar içerisinde yol halini almış toplumsal bir oluşum için '' gerçekte öyle bir mezhep yok '' cümlesi kullanamazsınız. Her inanç kendi gerçekliğini taşır.

Gerçek İslam dediğiniz nedir ?

Daha çok tasavvufa yakın yarı şamanizm yakın mezhep alevilik her inançta açılım var alevilik hristiyanlıkta protestanlık gibi bir şey teşbihte hata olmaz hayatın akışına uygun insanlık sürekli yeni bişeyler keşfetti adını koydu yargı koymak doğru olmaz.

Mezhep dediğiniz siyasi oluşumdur. Kökenine inerseniz de her mezhebin başında, mezhebe adını vermiş imamlar ile karşılaşırsınız. Dinde yeri olmadığı halde diğer mezheplerin şeriatleri gereği ''hak olan / hak olmayan'' ayrımına dayanarak, yüzyıllar içerisinde yol halini almış toplumsal bir oluşum için '' gerçekte öyle bir mezhep yok '' cümlesi kullanamazsınız. Her inanç kendi gerçekliğini taşır.

sizin yorumlarınız harika ilgiyle takip ediyorum.

Gerçek İslam Kuranda Yazılandır.Hz.Muhammed vefat ettikten sonraki çıkan herşey insanların Nefsi olarak kendi çıkardıkları bir sahte islamdır.
Alevilik günümüze kadar o kadar çok değiştiki.Artık gerçek islam ile bağı kalmadı çünkü Hz.Aliyi Allah olarak görenlerde ve farklı pozizyonlara sokanlarda var.Forum Parapisikoloji forumu olduğu için İslamın gerçek detayına inmiyorum.
Daha çok tasavvufa yakın yarı şamanizm yakın mezhep alevilik her inançta açılım var alevilik hristiyanlıkta protestanlık gibi bir şey teşbihte hata olmaz hayatın akışına uygun insanlık sürekli yeni bişeyler keşfetti adını koydu yargı koymak doğru olmaz.

sizin yorumlarınız harika ilgiyle takip ediyorum.
Kendiniz diyorsunuz yeni bir şeyler keşf etti.Ama keşf ettkikeri çoğu şey Batıl.Mana Hakikati ile gerçeklik payı yok.

Gerçek İslam Kuranda Yazılandır.Hz.Muhammed vefat ettikten sonraki çıkan herşey insanların Nefsi olarak kendi çıkardıkları bir sahte islamdır.
Alevilik günümüze kadar o kadar çok değiştiki.Artık gerçek islam ile bağı kalmadı çünkü Hz.Aliyi Allah olarak görenlerde ve farklı pozizyonlara sokanlarda var.Forum Parapisikoloji forumu olduğu için İslamın gerçek detayına inmiyorum.

Kendiniz diyorsunuz yeni bir şeyler keşf etti.Ama keşf ettkikeri çoğu şey Batıl.Mana Hakikati ile gerçeklik payı yok.
yazım ilk başta bir yorum var geriye gidin bakın aleviler doğaçlama sünniler tam yolu uygulamış yazmışım bu tpkı aktizvm isyan karşıtlık gibi siyasal mücadele arabistanda olan kerbela olayına empati kurmuşlar ahmet yesevi zatı evliya tasavvuf la birleştirmiş eren ocakları yapmış kerametler göstermişler hacı bektaşlar islamiyeti başka yorumlamışlar genel geçer kural var bir din inanç yayılır insanlar inanç geliştirir yorumlar bizde alevi sünni hristiyanlıkta katolik protestan budizmde kuan sato vb daha bir çokları yargı koymak katı bence neden seçtin bu yolu diye katı yargı koyamayız insan odaklı barışcıl olmalıyız radikal olan hiç bir şey topluma huzur getirmez inançlara saygı barış demektir.

Forum Parapisikoloji forumu olduğu için İslamın gerçek detayına inmiyorum.
Forum parapsikoloji üzerine olmasa bile inemezsiniz. İslam'ın gerçekliği, Muhammed Peygamber döneminin haricinde ne yazık ki bilinemez. Zaman makinesi icat edemeyeceğiniz için şu anda Kuran neyi işaret ediyorsa, inanan biri olarak, Kuran'ı gerçek olarak tanımlamanız çok doğal.

Fakat mezhep ayrımı yapmadan önce her mezhebin, yüzyıllar içerisinde, coğrafi konumundan siyasi tutumuna kadar etki aldığını da değerlendirmeniz gerekir. %80'i sunni toplumun içinde doğmanız, sunni yolun doğru olduğunu değil ; öğretilen seçimle ''gerçek kavramı'' yarattığınızı gösterir.

Forum parapsikoloji üzerine olmasa bile inemezsiniz. İslam'ın gerçekliği, Muhammed Peygamber döneminin haricinde ne yazık ki bilinemez. Zaman makinesi icat edemeyeceğiniz için şu anda Kuran neyi işaret ediyorsa, inanan biri olarak, Kuran'ı gerçek olarak tanımlamanız çok doğal.

Fakat mezhep ayrımı yapmadan önce her mezhebin, yüzyıllar içerisinde, coğrafi konumundan siyasi tutumuna kadar etki aldığını da değerlendirmeniz gerekir. %80'i sunni toplumun içinde doğmanız, sunni yolun doğru olduğunu değil ; öğretilen seçimle ''gerçek kavramı'' yarattığınızı gösterir.
İnebilicek kadar gerekli dökümana sahibim İslam ve İslamın İçindeki Asıl gerçek islam Marifetini.
Mezhepler Konusunda doğrusunuz.

Geri