Selam. Forumda bir yerlerde belki yazıyordur ama okuduklarım içinde bulamadım. O yüzden yanlış bir soruysa baştan özür dilerim. Bu esmaların kaynağı nedir acaba ? Benim bildiğim Kur-an'da yazan '' Biz kulun duasına direk cevap veririz. '' ( yanlış yazmış olabilirim ) sözüne bakıp dua etmek varken neden esma? Esma çekmek yerine şöyle demekten ne farkı vardır onu da anlamış değilim '' Allah'ım bana ........ yardım et ''.
"Neden esma?" Çünkü:
Kur'an-ı Kerim A'raf suresi - 180. ayet:
Bismillahirrahmanirrahim
Ve lillâhil esmâul husnâ fed’uhu bihâ ve zerûllezîne yulhıdûne fî esmâih, se yuczevne mâ kânû ya’melûn.
1. ve li allâhi : ve Allah'ındır
2. el esmâu el husnâ : en güzel isimler
3. fe ud'u-hu : artık ona dua edin
4. bi-hâ : onunla
5. ve zerû ellezîne : ve o kimseleri terket
6. yulhıdûne : saptırıyorlar
7. fî esmâi-hi : onun isimlerinde, isimleri hakkında, konusunda
8. se yuczevne : yakında cezalandırılacaklar
9. mâ : o şeyler
10. kânû : oldular
11. ya'melûne : yapıyorlar
Diyanet İşleri : En güzel isimler Allah’ındır. O’na o güzel isimleriyle dua edin ve O’nun isimleri hakkında gerçeği çarpıtanları bırakın. Onlar yaptıklarının cezasına çarptırılacaklardır.
Abdulbaki Gölpınarlı : Güzel adlar, Allah'ındır, o adlarla duâ edin ona ve onun adlarını başka anlamlara çekenleri, o adları başkalarına verenleri, onu, ona lâyık olmayan adlarla çağıranları bırakın, onlar, yaptıklarının cezâsını görecekler.
Adem Uğur : En güzel isimler (el-esmâü'l-hüsnâ) Allah'ındır. O halde O'na o güzel isimlerle dua edin. Onun isimleri hakkında eğri yola gidenleri bırakın. Onlar yapmakta olduklarının cezasına çarptırılacaklardır.
Ahmed Hulusi : Esmâ ül Hüsnâ Allâh'ındır (o isimlerin işaret ettiği özellikler, TEK, SAMED Allâh'a işaret eder. . . Dolayısıyla bu isimler ve bu isimlerin işaret ettiği anlamlar sadece O'nundur; beşer anlayışıyla kayıt altına girmez. Nitekim Mu'minûn: 91'de: SubhanAllahi amma yasıfun = onların vasıflamalarından Allâh münezzehtir, buyurulur)! O'na isimlerin mânâlarıyla yönelin. . . O'nun Esmâ'sında ilhada sapanları (şirke düşenleri) terk edin! Yapmakta olduklarının karşılığını göreceklerdir.
-------------------
Kuran-ı Kerim İsra suresi - 110. ayet:
Kulid’ullâhe evid’ur rahmân(rahmâne), eyyen mâ ted’û fe lehul esmâul husnâ, ve lâ techer bi salâtike ve lâ tuhâfit bihâ vebtegı beyne zâlike sebîlâ(sebîlen).
Diyanet İşleri : De ki: “(Rabbinizi) ister Allah diye çağırın, ister Rahman diye çağırın. Hangisiyle çağırırsanız çağırın, nihayet en güzel isimler O’nundur.” Namazında sesini pek yükseltme, çok da kısma. İkisi ortası bir yol tut.
-----------------
Kur'an-ı Kerim Haşr Suresi 24. ayet:
Huvallâhul hâlikul bâriûl musavviru lehul esmâul husnâ, yusebbihu lehu mâ fîs semâvâti vel ard(ardı) ve huvel azîzul hakîm(hakîmu).
Diyanet İşleri : O, yaratan, yoktan var eden, şekil veren Allah’tır. Güzel isimler O’nundur. Göklerdeki ve yerdeki her şey O’nu tesbih eder. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Farklı yazarların mealleriyle esmaül hüsna'ya dair bazı ayetler ve mealleri yukarıda belirtildiği üzeredir.
Sevgilerimle...