Yapay zekanin asil amaci

DARKKING011

Kayıtlı Üye
Hiç merak eden oldumu işlemleri duygu olmadan yapan robotlar bilgisayar sistemleri varken yani mesela örnek olsun diye söylüyorum gişedeki bi insanın rüşvet alma ihtimali vardır ama bi makine asla rüşvet almaz kolay kolay aldatılamaz bu böyle iken neden bilim adamları yapay zekanın peşinden koşuyor ne işe yarar yapay zeka?

Bana göre yapay zekayı yapabilmek demek herhangi bir insanın zekasını aklını yada vereceği kararları taklit etmek demektir.

Ve eğer bunu bir kişi için bile yapabiliyorsanız güçlü bilgisayarlarla bütün insanlığın hareketlerini davranışlarını bu davranışların birbiri ile etkileşimini hesaplayabilirsiniz.

Buda şu demek dünya üzerinde gerçekleşecek tüm olaylardaki insan faktörünü yıllar öncesinden bilebilmek demek.

Ve bunu insan için yapan hayvanlar için hayli hayli yapar yani tüm canlıların davranışları birbirleriyle etkileri derken geleceği hesaplamak mümkün olabilir.

Bunun peşinde koşuyorlar ama bunu insanlıkla paylaşacaklarmı?

Tabi ki hayır.

Neden çünkü bunu başarabilen ülke dünyanın geleceğini önceden hesaplayıp stratejisini ona göre belirleyecektir ve dünyanın hakimi olacaktır.

Diğer bir deyişle bu proje her ne kadar faydalıymış gibi lanse edilsede her ne kadar fantastik gözüksede oldukça tehlikeli bir silahtır.

Yapılan şey taklit zaten hatta taklitten daha ilkel çünkü bütün olayları tek tek tanıtıyorsun makinaya mesela şöyle olursa böyle yap böyle olursa şöyle yap. Ya da şöyle bir durumla karşılaşırsan şu 5 seçenekten birini rastgele seç gibi ( o da rastgele değil ya neyse).

İnsan faktörünün etkisini bulman imkansız çünkü insan bu ne yapacağı belli olmaz :) Biz makineler gibi değiliz olmadık yerlerde olmadık tepkiler verebiliyoruz.

Birde tabi filmlerde gördüğümüz gibi yapay zekanın kontrolden çıkma olasılığı çok yüksektir.

Ve öyle birşey olursa her işimizi bilgisayarlarla yaptığımız bu çağda kontrolden çıkan bir yapay zekanın durdurulması oldukça güç olur gerçekten.

Birde tabi filmlerde gördüğümüz gibi yapay zekanın kontrolden çıkma olasılığı çok yüksektir.

Ve öyle birşey olursa her işimizi bilgisayarlarla yaptığımız bu çağda kontrolden çıkan bir yapay zekanın durdurulması oldukça güç olur gerçekten.

Aynen bence olmaması daha iyi çünkü bu zeka bi zaman sonra sorguya başlicak matrix'teki gibi hatırlarsan insanlara karşı ordu kuruyolardı insanlar makineleri durdurmak için gökyüzünü karartıyolardı makineler güneş ışığıyla çalıştığı için sonra da makineler insanlardan tarla oluşturuyodu beynine sinyaller gönderip insanları yaşıyomuş gibi fonksiyonlarının çalışmasını sağlıyolardı böylece onlardan elektrik alabiliyolardı.Yani sonuç olarak bana kalırsa kesinlikle hayır kim sonunda bi pil olmak ister?

Evet her yönüyle tehlikeli bir proje hem başarsalar bize ne getirisi olacak ki?

Bilmiyorum da insan gibi robotlar olur tahminimce animatrix filminde görmüştüm ev işlerini falan herşeyi onlar yapıyo insanlar sadece emir veriyo bi zaman sonra sorgulamaya başlıyolar isyan ediyolar ama insana doğrudan cok zararı olcaktır çünkü Almanya'da bazı fabrikalarda varmış böyle bu proje sadece robottan koskoca fabrikada sadece 5 tane mühendis robotlara bakmak için yani işsizlik zaten büyük bu hepten bitirir.

Aslında böyle her işi robotlara yaptırmaya devam edersek bir süre sonra bütün sıkıcı işleri robotlar yapar bizde yatarız :)
Buraya bir ütopya yazacağımda önce Pluton un devlet ütopyasını okumayı düşünüyorum eğer orda varsa yazacağım şeyler yazmam yada orda olmayanlarını yazarım.

Bu arada yapay zeka ile şimdilik bir ilgisi yok ama aynı amaç için çalışan bir kurum var.
Amarika'nın N.S.A.(National Securty Agancy) uluslarası güvenlik ajansı isimli kuruluşu tüm dünyayı dinliyor ve elde ettiği verileri çeşitli filtrelerle değerlendiriyor.
Ve diğer bir söylentiye göre de kendi şirketlerine çeşitli tiolar veriyor.
Ankara'nın göbeğine bile şube açmışlardı zamanında yıllarca faaliyet göstermişler kimsenin ruhu duymamış gerisini siz düşünün.

her taşın altından bunlar çıkıyor zaten ..nerde tehlike orda nasa evangelıst zıon mason (..rabbulalemın..).

Matrix'den ziyade "Ben robot"u izlemenizi tavsiye ederim o filim daha gerçekçiydi ve sonu gerçekten müthişti :) . Makinelerin ruhu yoktur iyi veya kötüyü düşünemezler biri onlara bildirmedikçe. O yüzden öyle bi katliamın başında bile bir insanın olması lazım, yani bizi tamamen yok edemezler.

Matrix'den ziyade "Ben robot"u izlemenizi tavsiye ederim o filim daha gerçekçiydi ve sonu gerçekten müthişti :) . Makinelerin ruhu yoktur iyi veya kötüyü düşünemezler biri onlara bildirmedikçe. O yüzden öyle bi katliamın başında bile bir insanın olması lazım, yani bizi tamamen yok edemezler.
Zaten insanlar birbirini öldürmek için bahane arıyor.Bu yapay zekadan önce açlıktan susuzluktan ölmezsek iyi diyorum yada biyolojik silahlardan :biggrinjester:

Surrogates Suretler filmini izlemenizi öneririm yapay zekaya iyi bir örnek gerçekten.Ama bu teknolojiyi farklı projelerde kullanıyorlar çok büyük bir silah bencede.

Hatta bu işi çok daha geliştirebilirlerse dna ile yani genler ile insan davranışları arasındaki işleyişi çözümleyip ona göre çok çeşitli stratejiler izleyebilirler.
Örneğin insanların genetiğini değiştirerek dünyayı köleleştirebilirler.
Daha birsürü şey imkanlar sınırsız nano teknoloji gibi birşey yani yeniden düzenleme olayı.

Geri