Türk yapımı ilk insansı robot

kosantospa

Kayıtlı Üye
1995 yılında kurulan AKINSOFT, beşer yıllık periyotlar halinde gerçekleştireceği vizyonları belirlemişti. En önemli vizyonu olan "2015 İnsan Hayatını Kolaylaştıracak Robotik Teknolojileri Seri Üretimi" fikrini açıkladıktan sonra, 2009'da Robotik Teknolojiler alanında AR-GE çalışmalarını başlatmıştı. Bu vizyonu için gece-gündüz çalışan Özgür AKIN liderliğindeki AKINSOFT Robotik Departmanı, 14 Temmuz 2011 tarihinde ilk İnsansı Robot Prototipinin tanıtımını gerçekleştirdi. Tanıtım öncesi tüm hazırlıklarla bizzat ilgilenen Özgür AKIN; "1995'ten bugüne birçok konuda proje ürettik. Robotik Teknolojileri alanında ise 2009 yılı içerisinde AR-GE çalışmalarını başlatmıştık ve 2 yıldır yoğun bir tempo ile İnsansı Robotumuz üzerinde çalışıyoruz. Biliyorsunuz bir buçuk ay önce de Türkiye'nin ilk Tarım Robotu olan PNCR-1'in tanıtımını gerçekleştirmiştik. Bugün ise Türkiye'nin yürüyebilen, konuşabilen, sorulan sorulara cevap verebilen, matematiksel işlemleri kolayca yapabilen, görüntü takibi yapabilen ve verilen komutları eksiksiz yerine getirebilen, ilk İnsansı Robotu olarak çıkarttığımız prototipimizi tanıtıyoruz. Şimdi hep beraber Robotumuzu daha yakından tanıyalım" diyerek, İnsansı Robot AKINCI-1'in fonksiyonlarından bahsetti.

İlk olarak AKINCI-1'e yöneltilen "Merhaba, nasılsın, sen kimsin, adın ne, bugün günlerden ne, sen neredesin" gibi sorulara; "İyiyim, teşekkür ederim siz nasılsınız, ben bir insansı robotum adım AKINCI, bugün günlerden 14 temmuz 2011 Perşembe, şuan Konya AKINSOFT Plaza Robotik Departmanındayım" diyerek soruları açık ve net bir biçimde yanıtlamasıyla, herkesi şaşırtmayı başardı. Daha sonra ise Özgür AKIN'ın bazı matematiksel işlem sorularını yanıtlayan ve "Çömel, dur, kapıya bak, pencereye bak, kollarını aç, dans et, AKINCI ileri!" komutlarını da başarıyla yerine getiren AKINCI-1, insan kas sistemini ve hareketlerini birebir taklit etme yeteneğine sahip olduğunu göstererek, herkesin beğenisini toplamayı başardı. Bunların yanı sıra görüntü işleme ile ilgili bir takım testler uygulanan AKINCI-1'e, renkli geometrik şekillerin yerleri sorulduğunda; eliyle gösterdiği, başıyla takip ettiği ve tek tek geometrik şekillerin isimlerini söylediği gözlemlendi. AKINSOFT Robotik Departmanı Mekatronik Sorumlusu Mehmet SAATÇİ'nin AKINCI-1 ile ilgili verdiği teknik bilgilerde; "Robotumuzun tüm imalatında yerli malzemeleri kullandık, yurtdışı ile bir alakamız yoktur, tümüyle bir AKINSOFT ürünüdür. Kendi bünyemizde çalışan Türk Mühendis ve Teknikelerle çalışıyoruz. AKINCI' yı daha fazla geliştirerek, insansı hareketlerini daha yumuşak yapar hale getireceğiz ve 2015'te seri üretimine geçeceğiz" şeklinde konuştu.

Tanıtımın ardından AKINSOFT Yönetim Kurulu Başkanı ve Bilgisayar Yüksek Mühendisi Özgür AKIN, tüm AKINSOFT Robotik Departmanı çalışanlarını (Mehmet SAATÇİ, Resul AYDOĞAN, Gülay GÖRGÜLÜ, Mehmet AKMAN ve A. Tahsin ÖCAL) tek tek yerlerinde ziyaret ederek, başarılı çalışmalarından dolayı ekibine teşekkür etti.
DSC_7762-copy.jpg
DSC_7752-copy.jpg
DSC_7732-copy.jpg
DSC_7726-copy.jpg
DSC_7725-copy.jpg
DSC_7691-copy.jpg
DSC_7690-copy.jpg
DSC_7687-copy.jpg
bos.gif
cizgi.jpg
bos.gif


Alıntıdır.
 
Geri
Üst