Organ Nakli Kişilik Değiştiriyor

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Selinela
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Selinela

Kayıtlı Üye
Ekli dosyayı görüntüle 4097
İngiltere’de The Sun gazetesi, organ nakli yapılan hastaların kişilikleri üzerindeki değişimleri mercek altına aldı. Hastalar, nakil sonrasında “Artık daha hassasım”, “Yemek yapmayı öğrendim”, “Başkasının bir parçasını bedenimde taşımış olmaktan dolayı kendimi gururlu hissediyorum” gibi düşüncelere sahip olduklarını anlattı. Gazete hücresel hafıza geninin nakille başkalarına geçebildiğini belirtti.
KARACİĞER nakilli Simon Cooper (29) operasyon sonrasında küfür etmeye başladığını söyledi. Kalp nakli yapılan Shaun Bird (52) ise operasyon sonrasında yemek yapmaya karşı bir ilgisinin oluştuğunu belirtti. ABD’li Sonny Graham nakil sonrasında en ilginç değişimi yaşayanlardan. İntihar eden birinin kalbinin nakledildiği Graham da intihar etti. Böbrek nakli yapılan Henry Kimbell (26) da operasyon sonrasında sevmemesine rağmen bira içmeye başladığını söyledi.

Alıntı
 
Sonuçta o insandan bir parça taşıyoruz ve etkilenmemiz normal bence. Ama bu sefer de organı kullanılacak kişinin araştırılması lazım. Yazıda olduğu gibi intihar ederek ölmüş birisinin hiçbir organını kullanmamak lazım; ama bu seferde acil nakile ihtiyacı olan birisi sırf intihara ederek öldü diye o kişinin organını kullanamayacak ve sağlığına kavuşamayacak. Tıp dünyasından buna bir çözüm bulmalarını istiyorum, acilen :)
 
"Böbrek nakli yapılan Henry Kimbell (26) da operasyon sonrasında sevmemesine rağmen bira içmeye başladığını söyledi." Bence bu hastanın bilinçaltı:) Böbrek naklinden sonra endişe ve korkusundan,böbreklerini çalıştırmak istemesinden dolayı bol bira ve su tüketiyordur.
 
Organlarında bir hafızası var. Dna mızda herşey kodlu. Bir belleğin başka bir kayıt okuyucuya koyduğunuzda nasıl çalışıyorsa aynı şekilde. Dna larımıza ve organlarımıza işlenmiş olan bilgiyide aynı şekilde organı alan kişide işliyor. Kimbilir daha ne değişimler oluyordur. Bazı değişimler yavaş ve doğal olduğu için kişi değiştiğini bile fark etmez.
 
ilginçmiş bayağı, bilimsel açıklaması ne acaba dna şifreleri nasıl değişiyor?
 
Kalp nakli yapılan hasta, nakilden sonra başlayan abur cubur yeme isteğini araştırınca...
David Waters, organ nakli yapılan hastalarda görülen oldukça sıradışı bir fenomenin son örneği. Trafik kazasında hayatını kaybeden 18 yaşındaki Kaden Delaney'nin kalbi, 24 yaşındaki Waters'a takıldığında, Waters'ın 'Burger Halkaları' adındaki halka şeklinde, hamburger tadındaki cipslere hiç ilgisi yoktu.

Waters, birdenbire bu tür abur cuburlar yemek istemesinin sebebini ancak iki yıl sonra çözebildi.
Kaden'ın ailesi, oğullarının kalbini taşıyan adamı bulmak için iz sürmüş ve kendisine ulaşmışlardı. İki taraf mail yoluyla haberleşmeye başladıktan bir süre sonra, Waters, Kaden'ın ailesine, oğullarının Burger Halkaları'nı sevip sevmediğini sordu.
Cevap oldukça şaşırtıcıydı, zira Kaden, hergün bunlardan yiyordu.
Avustralya'da yaşanan bu vaka, kişisel davranışlarımızla ilgili hafızaya sadece beynin sahip olmadığına dair teoriyi destekliyor.
Bilimadamları, en az 70 belgelenmiş bu vakayı yaşamış organ nakli hastası dosyası olduğunu söylüyor.
Bu örneklerin en meşhurlarından biri de Amerikalı Sonny Graham.
Graham'a, intihar eden Terry Cottle'ın kalbi nakledilmişti.

Nakilden sonra, 1995 yılında Graham, Cottle'ın dul eşi Cheryl ile tanışıp, aşık olup, onunla evlenmişti.
Oniki yıl sonraysa, Graham da gırtlağına dayadığı silahla intihar etmiş, Cheryl'i ikinci kez dul bırakmıştı.
Başka bir örnekteyse, sekiz yaşındaki bir kıza nakledilen, cinayet kurbanı 10 yaşındaki çocuğun kalbi 'katili yakalamıştı'.
Kız, nakilden sonra, organ bağışçısını öldüren adamla ilgili kabuslar görmeye başlamış, polis o zamana dek katili yakalayamasa da, kızın anlattıklarıyla yakalamış ve cinayet itiraf edilmişti.

Jemery Chapman, Uluslararası Organ Nakli Derneği başkanı "Bu tür bir iddianın dayandırılabileceği bilimsel bir kanıt yok. Organ nakilleri etrafında çok fazla öykü dönüyor" diyor.
Ancak diğer araştırmacılar, "hücresel hafıza" olarak adlandırılan fenomenin, sadece kalp nakli yapılanlarla sınırlı olmadığını söylüyor.

Kaynak; Milliyet


Bu organ nakilleri ve hafıza üzerine bir kaç tane de film yapılmıştı diye hatırlıyorum
 
Tell Tale diye bir film vardi. Basligi gorunce aklima bu film geldi. Izledikten sonra bir durup dusunmustum, acaba nakledilen organla donorun bazi his ve duygulari gercekten nakledilen kisiye geciyormu diye.
 
Beyin nakli ile ilgili iki ilginç film izlemiştim. Bunlardan bir tanesi Türk filmiydi Ahmet Mekin oynuyordu başrolde. En az 20-25 zyıllık film dönemine göre oldukça enterasandı. Gerçi bizimkiler azıcık duygusunu abartmış ama konuya ilgi duyanların seveceğini sanıyorum.
 
Beyin nakli ile ilgili iki ilginç film izlemiştim. Bunlardan bir tanesi Türk filmiydi Ahmet Mekin oynuyordu başrolde. En az 20-25 zyıllık film dönemine göre oldukça enterasandı. Gerçi bizimkiler azıcık duygusunu abartmış ama konuya ilgi duyanların seveceğini sanıyorum.
Diğer organlarda bile kişilik değişiyorsa söz konusu beyin olunca bence bu etki inanılmaz boyutlara çıkabilir. Filmi gerçekten merak ettim.
 
Geri
Üst