Işık Açıksa Uyumayın (Melatonin Hormonu)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan gizliyim
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

gizliyim

Kayıtlı Üye
"Melatonin" hormonu sık duyduğumuz bir terim değil ama önemi büyük. Açık bırakılan lamba ya da televizyon karşısında uyumak, bu hormonun salınımını engelliyor.

Bu hormonun eksikliği ise çocuklarda büyümeyi engelliyor.

Melatonin hormonu, hücreleri yeniliyor, bağışıklık sistemini düzenliyor, vücudun biyolojik ritmini ayarlıyor. Ancak bu hormon ışığı sevmiyor.

Bu yüzden karanlıklar hormonu olarak da adlandırılıyor.

Melatonin hormonunun, çocukların büyümesinde çok etkili olduğu biliniyor. Bu sebeple aydınlıkta değil, karanlıkta uyuyan çocuklar daha sağlıklı büyüyor. Çünkü, Melatonin hormonu sadece geceleri ve karanlık ortamda salınıyor.

Melotanin, yetişkinler için de önemli;

Tamamen karanlık bir ortamda uyumayan yetişkinlerde; yorgunluk hissi, iştahsızlık, zihinsel ve fiziksel performans kaybı, hafızada azalma gibi bulgular ortaya çıkabiliyor.

Daha fazla melatonin hormonu için stres, düzensiz uyku, alkol ve sigaradan uzak durulması gerekiyor. Badem, fındık, yerfıstığı, lahana, vişne ve papatya çayı melatonin yüklü gıdaların başında geliyor.

Alinti.

Evet çok önemli ama karanlık korkusu olanlar ne yapacak bu durumda.. Ben ışıkları kapatınca uyuyamıyorum.. Gece lambası falan da değil üstelik.. Her yeri çok rahat görebileceğim kadar aydınlık olacak :(

Aslında rahatsız ediyor, gözlerim çok acıyor özellikle.. Ama üstümden atamadım bu korkuyu.. Gece lambası denedim yok olmuyor, gölge olmayacak yattığım yerde..

Gerçekten doğru bu bilgi kanıtıda var kardeşim korktuğu için ışık açıyor ışık onun odasına minnacık giriyo ama benim odama doluyo benim boyum kısa onun boyu uzun.Bu yüzden gece yatarken lütfen ışıkları kapatın.

Gerçekten doğru bu bilgi kanıtıda var kardeşim korktuğu için ışık açıyor ışık onun odasına minnacık giriyo ama benim odama doluyo benim boyum kısa onun boyu uzun.Bu yüzden gece yatarken lütfen ışıkları kapatın.

Boy uzunluğu çok faktörle değişen bir durum bunu direkt olarak gece ışığına bağlayamazsınız. Tabi ki etkisi vardır ama çevresel etkiler ve beslenme çok önemli. Yaşınız genç ise voleybol basketbol gibi bol zıplamanın olduğu sporlar yapın, yirmi yaşını geçtiyseniz boyunuzla mutlu olun :) Sevgiler...

Boy uzunluğu çok faktörle değişen bir durum bunu direkt olarak gece ışığına bağlayamazsınız. Tabi ki etkisi vardır ama çevresel etkiler ve beslenme çok önemli. Yaşınız genç ise voleybol basketbol gibi bol zıplamanın olduğu sporlar yapın, yirmi yaşını geçtiyseniz boyunuzla mutlu olun :) Sevgiler...

sızınkılere ek olarak su sporlarını denemelerını tavsıye edıyorum su topu ozellıkle :)

Ayrıca kanser tedavisinde de hastalar genellikle karanlık odalarda yatırılır bu hormonun bol bol salgılanması için. Yani kanser düşmanı bir hormondur. Ve mümkünse gündüz uykusu yerine gece uyumak tercih edilmelidir.

Melatonin eksikliği vücuttaki bazı renk pigmentlerinin işlerliğini yitirmesine de sebep oluyor.

Bahsettiğiniz Melanin hormonudur :) Yokluğunda albinoluk dediğimiz hastalık olur. Melatonin daha çok vücudun biyolojik saatine göre salınır, hücre yenileyici ve bağışıklık güçlendirici etkileri vardır.

Melatonin hormonu vücudumuzda epifiz bezinden, karanlık ortamdayken salgılanır. Gözdeki retina ışık durumunu beyne, beyin bu iletiyi hipotalamusa ve hipotalamus ise epifiz bezine iletir ve ışık durumuna göre vücuttan salgılama yapılır. Yapılan araştırmalarda sürekli ışıkta tutulan organizmadaki epifiz bezi giderek küçülmektedir. Bu hormonun salgısının artması uyku durumuna geçmeyi sağlar.

Geri