Haddini Bilmek

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ByQathell
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ByQathell

Banlı Kullanıcı
İngiltere Kraliçesi'ne dev bir inci hediye edilmiş. Kraliçe taca takılmayacak kadar büyük bu incinin delinerek, tahtın arkasına asılmasını istemiş. Ancak İngiltere'deki bütün kuyumcular, böyle nadir bir inciyi delerken kırılmasından korkarak bu işe yanaşmamışlar. İnci, Fransa başta olmak üzere pek çok ülkenin kuyumcularına götürülmüş ama hepsi de aynı gerekçeyi ileri sürüp inciyi delmeye yanaşmamışlar.

Neden sonra bir deniz subayı İstanbul'da Kapalıçarşı'da bu işi yapabilecek nitelikte ustaların olduğunu söylemiş. Bir heyet hazırlanmış, İstanbul'a gidip Sultanın huzuruna çıkmışlar. Sultan bir tercüman vermiş heyetin yanına ve Kapalıçarşı'ya göndermiş. Tercüman, çarşıda köhne bir dükkâna sokmuş heyeti. İçeride ak saçlı ustaya durum anlatılmış.

Ne çare ki usta diğer meslektaşlarının söylediğinin aynısını söyleyince heyet hep birlikte sızlanmaya başlanmış "Kraliçe bizi mahvedecek" diye. Usta heyetin çaresizliğine acımış,"Bakın efendiler, demiş. "Sorumluluk kabul etmem ama bende bir çırak var, belki bu işi o yapabilir. Ama diyorum ya sorumluluk kabul etmem." Heyettekiler çaresiz, "olur" demiş. Usta seslenmiş:

- Oğlum Veli, bir bak hele...

Arka taraftaki perde aralanmış. Elinde bir matkapla 13-14 yaşlarında bir çocuk çıkmış.

Usta:

- Oğlum demiş, hele şu inciyi bir del bakalım.

Bu sözü duyan Veli hiç düşünmeden elindeki matkabı inciye daldırmış. İnci tam ortasından delinmiş. Heyet sevinç içinde ustaya dönmüş:

- Ya usta bu nasıl iş, dünyanın en ünlü kuyumcularının yapamadığı bu işi bu çocuk nasıl yapar?

Usta bir heyete bakmış, bir de Veli'ye ve soruyu cevaplamış:

- Efendim, o haddini bilmez!

deyerini vakıf olamayan riski farkedemez çırak deldiği incinin kraliçeye ait olduğunu bilseydi elleri titrer kırabilirdi çok güzel paylaşım dersimi aldım teşekkür ederim hayırlı akşamalar efendim

Bir öğretmenim vardı matematik öğretmenim ☺ Orhan Hocam. Bir gün bir arkadaşıma her ne olursa olsun diger arkadaşlarımın yanında bir tokat attığı için o zaman ki aklımla hocamı hatalı buldum. Neden o tokatı attı onu da bilmiyorum. Gördüğüm sadece bir tokat ve en son söyledigi iki söz.

İnsanların bir haddini bir de hesabını bilmeleri gerekir.

Demir tavında dövülür.

Şimdi herkese göre hocamın yaptığı davranış tartışılır kimi evet iyi etti der kimi cok yanlış.
Ama benim unutamadığım ve unutmayacağım iki söz; sanki o tokati ben yemis gibi oldum.

Ve hala demiri tavında dövmeyi öğreniyorum. Bazen nerde yanlış yaptığımı düşünürken hesap hep pahalı geliyor. Şimdi düşünüyorum da acaba insanlar gerçekten başkaları tarafindan hem haddinin hemde hesabının bildirilmesini mi istiyor diye.....!!

Arkadaşım öyle bir yazı paylasmışsın ki yüreğine sağlık beni çok eskilere götürdün...Paylaşim icin Tesekkürler...

Sevgilerle ♦

omuzlarda bir yük
herkes kendi yolunda

Evet konu çok güzeI ve fazIa örnek veriIebiIecek kadar derin.MaIesef çok biIen çok yanıIırmış sözünü de hatırIatarak bir iki keIime yazacagım..ÖyIe insanIar vardır ki karşında iIim biIim çok şeyi biIir iyi degerIendirmeIer yapar iyi tahminIerde hatta kehanetIerde biIe buIunabiIir..Ama şu vardır ki had meseIesi bir tek İNSAN VE KİSİLİK Ierde şaşar...!
MeseIa ben bunu yazıyorum yada'' biri'' için tüm biIgiIerimi kuIIanıp ifade ediyorum kendimi,ne var ne yok döküyorum bu konu hakkında ve biri çıkıyor diyor ki HADDİNİ BİL ..DoIayısIa her konuda yanıIma payı vardır ama kişiIikler ve onIarın zeka hissiyat yada duygusaI zekasına dair yorumu yaparken dikkat etmelidir, had biImek günümüzde en fazIa etrafımızdaki insanIarda önemIidir..Herkes haddini biIecek ;)

Not :) Bir beyin istedıgınde yaşınıdaki zekasını istediginde 16 yaşında ki bir zekayı kuIIanabiIir yanıImayaIım :)

İyi forumIar..

Meruh Niyetim tokat falan atmak değildi . sen küçüksen ve suçlu bile olsan Hoca hatalı sollama yapmış ))
kaldıki onun sende bıraktığı kötü anı. olumsuzluk ve belki bu olumsuzluk için hayatında çoğu fırsatı değerlendiremedin.. buna rağmen senin başına gelenlere sebebiyet verdiği ölçüde o da zarar etmiştir. İlahai adalet bu kiloyla yada Gramla değim mikrogramla da değil zerreyle çalışır ))

Geri