Evrenin En Büyük Gizemi "GÜNEŞ ve ÖZELLİKLERİ

suddenwind

Kayıtlı Üye
Dünyamızın yaşam kaynağı, ısı ve ışık kaynağıdır. Peki Güneş nedir? Büyüklüğü ve dünyamıza uzaklığı ne kadardır? Güneş sürekli bu kadar ısı ve ışık yaymaya devam edecek midir? Güneş gökyüzünde gördüğümüz yıldızlardan bir tanesidir. Güneşi önemli ve özel kılan şey. Dünyamıza en yakın yıldız olmasıdır. Dünyamızın bulunduğu Güneş sisteminin ortasında bulunan ve bu sisteme adını veren yıldızda diyebiliriz.
Güneş’in kütlesinin gazdan oluşmuştur.

Güneş’in çapı dünyamızın yaklaşık olarak 109 katı olarak hesaplanmıştır. Buda yaklaşık olarak 1.500.000 km demektir.



Hacmi dünyamızın yaklaşık 1.300.000 katı

Ağırlığı ise 333.000 katıdır.
Güneşte dünyamız gibi kendi ekseni etrafında dönmektedir. Dönüş hızı ise saatte 70.000 km olup, kendi etrafındaki bir turunu 25 günde tamamlamaktadır.
Dünyanın çekim gücü dünyanın çekim gücünün 28 katıdır.

Güneş dünyamızdan 8,44 dakika ışıkyılı uzakta olduğu için güneşin ışığı dünyamıza 8,44 dakika sonra ulaşmaktadır.



Güneş’in kütlesinin aşağı yukarı %75’ini hidrojen, Yüzde 25’ini ise helyum oluşturur, çok az miktardada bazı elementler ve gazlar bulunmaktadır.

Güneş enerjisini Hidrojen çekirdeğinin fizyonla helyuma dönüşmesinden elde eder.
Hidrojen’in fizyonla Helyuma dönüşmesi neticesinde yüksekliği 20.000 km’ye varan alevler yükselirki işte bunada Güneş fırtınası denir.
Yukardaki bilgiler ışığında güneşteki hidrojen oranının bitmesi halinde güneş artık sönmüş bir yıldız olacak ve ne ısı nede ışık yayacaktır. Buda dünyamızın artık yaşanmaz bir hale geleceğini göstermektedir. Peki bu ne zaman olacaktır?
İşte araştırdığım bazı kaynaklarda güneşin ömrünün yarısını tamamladığı diğer yarısı içinde 4-5 milyar yıl kadar ısı ve ışığını yaymaya devam edeceği yönünde bilgiler bulunmaktadır.

Güneş yılda birkaç kez dünya ile arasına ayın girmesi nedeniyle tutulmaktadır. Bu olaya da Güneş Tutulması denmektedir.




Ekli dosyayı görüntüle 4879

Ekli dosyayı görüntüle 4880

Ekli dosyayı görüntüle 4881

Ekli dosyayı görüntüle 4882

Ekli dosyayı görüntüle 4883

Güneşin birçok davranış hususiyetleri Manyetogram dediğimiz kampüter çizimleriyle incelenmektedir. Resimde görülen manyetik çizgileri gözümüzün görmesine imkân olmadığı halde milyonlarca kilometrelik manyetik çizgiler ve güneş üzerindeki dağılışları, bu çizgileri Çizen Nakkaşı göstermez mi?

Toplam genişleme güneşin çapının 10 000’de 2’sidir. Ölçmelerde bir hata olup olmadığını anlamak için, bir Fransız araştırma ekibi, eksi 30 °C’ de Güney kutbunda, 120 saat süren bir araştırma yapmış, neticede güneşin gerçekten bir kalp gibi attığı kesinlik kazanmıştır. Güneşteki helyum çekirdeklerinin hidrojen atomları tarafından meydana gelişi ve kütle kaybı üzerinde de durulmuştur. Bilindiği gibi, güneşte hidrojen atomları helyuma çevrilmektedir. Dört yapıtaşı olan bir helyum çekirdeği bir protonlu dört hidrojen çekirdeğinden daha hafiftir. Bu kütle farkı ise enerjiye dönüşmektedir. Bugünkü tesbitlere göre çekirdeklerin erimesinde ortaya çıkan sert ışın parçacıklarının güneş sathına ulaşmaları, bir milyon sene sürmektedir. Satha eriştiklerinde ise hidrojen atomlarının ışıldamasına sebep olur, hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru olan güneş ışığını oluştururlar.

Ancak bir milyon sene gibi uzun bir sürede meydana gelen bu ışık acaba insanoğluna neler hatırlatmakta... Burada Rahmeti Sonsuz’un işaretlerini görmemek Güneşten bizlere ulaşan ışıkları bilmemek gibi abestir. Oysa körler bile güneş ışıklarının sıcaklığını yüzlerinde hissederler. 1951’de Pasifikte tecrübe edilen hidrojen bombasından sonra, güneşin bazı özellikleri hesaplanabilmiştir. Mesela Güneş 3,8 trilyon megawat gücünde bir hidrojen sobasıdır. Fezanın her yerinde olduğu gibi Güneş 220 milyar barlık bir basınçla gravitasyon tarafından sıkıştırılmaktadır, bu da sıcaklığın 16 milyon dereceye çıkmasına sebep olmaktadır.

Füzyon halinde meydana gelen enerji, dışa doğru basınç yapar. Aynı şekilde dıştan da içe doğru gravitasyon tesiriyle bir basınç olduğundan sistem dengelenmiş olur. Fezada güneş enerjisi 150 milyon km. kadar yayılabilir. Dünyamızın güneşe olan hassas ve ölçülü uzaklığı sayesinde hayatiyet devam etmektedir. Güneş her saniye bir milyon ton madde kaybına uğramaktadır.

Güneş, ışıkları gibi, insanlığın ufkunu aydınlatacak daha pek çok müjdeyi bağrında saklamaktadır.


Alıntıdır.
 
Güneş deyip geçmemek lazım . Yaşlandıkça dünyamızı tehdit edecek bir hal aldığında güneş hakkında hiçbir şey bilmediğimiz için ne oluyor böle die afal oluruz.Allah çekirdeğindeki hidrojeni korusun ;)
 
Geri
Üst