Elektrik Çarpması

(: Ceren :)

Kayıtlı Üye
Arkadaşlar size bişey sormak istiyorum. Annem arabaya bindiği anda elektrik çarpıyor. Tek bir arabada değil her arabada geçerli bu. Demire dokunduğu zaman da elektrik çarpıyor ve bazen kıvılcımlar çıkıyor. Bilgisi olan varsa lütfen beni aydınlatsın. Teşekkürler :)
 
Bende, annemde, kardeşimde, etrafımdaki bir sürü kişide oluyor bu. Size özgü garip bir durum değil, gayet sıradan bir şey. Sadece arabada olmaz, kapı koları, sandalye, insanlarla tokalaşma, yünlü kazak çıkarırken vs. Fizik bilgilerinizi gözden geçirin.
 
Benim bu konuda bildiğim ,annenizin sıksık çıblak ayakla toprağa basarak veya ellerini dirseklere kadar yıkayarak topraklama yapıp fazla elektriği vücudundan boşaltması lazım .
 
Kişinin duygularına göre yük değiştirdiğini duymuştum. :) Sinir, stres vs. durumlarda negatif; mutlu olduğunda pozitif diye ama doğruluk payı nedir bilemeyeceğim. :D
 
bende de aynısı oluyor..bu yüzden metallere dokunmaya korkar oldum.kıvılcımı bıle görüyorum ve reflex bir hareketle elımı kolumu cektiğimden ağrı bile oluyor.arkadaşımla yan yana yürürken omzum omzuna değdi ve bir anda çıt diye ses çıkmıştı.arkadasta carpılmayla neye uğradığını şaşırdı.çok net açıklayabilirim ki yani bunu kendimden biliyorum strese dayalı negatif elektrik..
 
Eğer gerçekten stresle alakalı bir durumsa benim durumum çok vahim arkadaşlar ailecek pc de cam bile ayarlayamıyoruz, kıyafett giyerken, çıkarırken vs arabanın kapılarında da çok karşılaştığım bir durum ama gerçekten çok negatif düşüncelerle geçen bir hayatım var.
 
Hergün belirli bir zamanı kendinize ayırın ,rahatlamak için mümkünse doğada park gibi yerlerde kendinizle kalın,deniz tuzuyla duş almakta çok faydalı oluyor.
 
elektronikçi olarak ve bunun üzerine okul bitirmiş biri olarak size tavsiyem ayakkabılarınızı değiştirin çünkü plastik tabanlı ayakkabılar plastiğin iletken olmamasından dolayı elektriği vücutta tutarlar ve bu elektrik sizin iletken bir yere dokunmanızı beklerler ve beklerkende birikirler o yüzden de çıktıkları anı hissedersiniz. yok ben böyle iyiyim ayakkabılarıma çok para verdim diyorsanız ayakkabılarınızın içinden toprağa deyecek bir kablo yapın desem de inanmayın bi daha ki sefere deyin geçin:)
 
ne tür bi ayakkabı elektriği toprağa verebilir ki. Tabanı iletken olan ayakkabı varda ben mi bilmiyum metal mi olacak :)
 
Eski takunyalar altı ahşap olan ayakkabılar en sağlıklısı ama şimdi giysek herkes bize güler:)
 
çok yakın arkadaşımada şürekli olur buz dolabı kapaklarını açamaz. bunun içinde çimenlerden toplarız onu. =)
 
Statik Elektrik Oluşumu ; İki farklı yükteki malzeme birbirine değdiği zaman bir elektron transferi meydana gelir. Bunun sonucu bir malzemede negatif yük fazlalığı öteki malzemede pozitif yük fazlalığı gözlenir ve iki malzeme birbirinden ayrılırsa, her birinde artık yükler kalır. Bu olaya elektrostatik yüklenme denir.

Statik elektrik; Toz metal parçacıkların pnömatik konveyörlerden geçmesi esnasında, buhar/hava ve gazların borular içerisinde taşınması sırasında, konveyör bantlarının kendi hareketi sırasında, herhangi bir taşıtın hareketi sırasında, birbirine değen yüzeylerin hareketleri sırasında, kısaca her harekete bağlı olarak statik elektrik oluşabilir. Her hangi bir madde statik elektrik ile yüklenmişse, her zaman buna eşit miktar ama zıt işaretli yükler ortamda bulunur. Yüklenmenin sona ermesi ile artık yükler birbirini dengelemeye başlar. Yük boşalması işlemi, yüklü maddenin direncine ve topraklama durumuna bağlıdır.

Plastik malzemeler için bu yük boşalması saatler hatta günler alabilirken, gaz/buharlarda yük boşalması(deşarj) diğer sıvı ve katı maddelere göre daha süratli olur. Bu nedenle, gazların deşarjı sırasında bir yangın oluşması ihtimali daha fazladır. Yanıcı gazlar ile işlem yapılırken daha dikkatli olmak gerekir. Ayrı ayrı bulunan pozitif ve negatif yüklerin aniden birleşmesinden yangın ve patlamalar meydana gelebilmektedir. Elektrik yükleri tek başlarına bir patlamaya ve yangına sebebiyet vermezler.
 
Geri
Üst