Rehber varlık her insanın doğuşundan itibaren çeşitli sebeplerle yanına verilmiş, daha çok ''iyi'' diye tanımlayabileceğimiz evrensel kuralları, yolları gösteren ve/veya bu yollarla hayatımızı şekillendirmemizi sağlayan, yardımcı olan varlıklardır.
Bir de sonradan çeşitli uygulamalar ile belli bir konuda rehberlik etmesi için danışılan rehberler vardır.
Belirli bir rehbere de başvuru yapılabilir (usülleri bilinmeli o varlığa dair), genel başvuru yapıp uygun olan herhangi bir varlığın gelmesi de beklenebilir.
Rehberler konusunda yukarıda AJA bazı bilinmezlerden bahsetmiş. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, her rehber her zaman görevli kalmayabiliyor.
Rehberlik etmesi gereken konuda görevini bitirip veya sizin ısrarla rehberliği görmezden gelmeniz durumunda iletişim tamamen kopabilir.
Nasıl ki ilk okul öğretmeniniz, lise veya üniversitede de size eğitim veremiyorsa, bu da aynı meseledir.
Rehberler değişebilir ve siz çok da sağlıklı iletişimde değilseniz bunun farkına da varmayabilirsiniz. Hatta bazen gerekli görülmüşse özellikle farkına varmamanız sağlanabilir.
Rehberleri memur olarak görün. Mertebeleri farklılaşır, tayin olurlar, görevleri değişir vs. vs.
Hadimlerden daha farklı bir meseledir. Sizin hizmetliniz değildir, sizin talep ettiğiniz konuda veya siz talep etmeden üst planlarda var olan durumunuza göre bu rehberler gelir ve sonra giderler, bazı durumlarda kalırlar.
Nasıl ki turizm bakanlığının onayı ve sertifikalı rehberleri var, kainatın da böyle rehberleri var. Bunlar sıkı denetim, yetki ve kurallarla görevlerini yaptığından zarar da vermezler.
Mesela benim bebeklik ve çocukluk yıllarımdan kalan bazı imge ve bilgilerden yola çıkarak, Urum ve Yule ile yaptığımız geçmişe dönük çalışmalarda o zamandan kalan imge ve bilgilerin kaynağını tüm netliği ile hatırlamış oldum.
Daha sonra bu hatırlama (bazı kapıları aralıyor) sayesinde o zamanki iki rehberi daha sonra tekrar gördüm ve çok mutlu oldum. Tekrar iletişime geçmek veya tekrar rehberliklerini almak konusunda çabalarım olduğunda ise bunun beyhude olduğunu, bendeki görevlerinin tamamlandığını, yanımdaki diğer varlıkları işaret ederek, eğitimime, yola devam etmemi sevgi ve saygı ile bir şekilde bildirdiler. Bir daha da iletişime geçemedim.