Anestezik Farkındalık

Geberiyolog

Banlı Kullanıcı
Yılda her 700 kişiden 1'inin anestezik farkındalık durumu yaşadığı biliniyor.
Anestezik farkındalık, kişinin ameliyat sırasında bedenen felç fakat zihnen uyanık olmasıdır.

Ameliyat olacak her 10 kişiden 1'i, ameliyattan önce korkudan ve tedirginlikten ötürü internette saatlerce araştırma yapar ve en sonunda yolun sonu anestezik farkındalığa çıkar.

Sonra da "Anestezi" adlı film izlenir. Zaten bu işin elebaşı da o film..

Anestezi filminde kalp nakli yapılan kişi, ameliyat sırasında hareket edemiyor, bağırıp çağıramıyor, doktorlara durun diyemiyor fakat ameliyatta bütün acıları hissediyor.

İnsanların bu konuyu öğrenmesinin ve bu tedirginliğin internette yayılmasının sebebi de bu film.

Ama olanlar senaryodan ibaret değil. Anestezik farkındalık bir gerçek.

Anestezi, iki etken maddeden oluşur. Biri bedenen uyutur, diğeri de zihnen uyutur. Eğer beden uykuya geçmiş fakat zihin uyumamışsa, anestezik farkındalık ortaya çıkar.

Bu durumda kişi, ameliyatı kısmen görebilir ve konuşulanları duyabilir.

Anestezi filminde ise, ameliyatın tüm acılarının hasta tarafından hissedildiği gösteriliyor ve insanların da korktuğu şey bu ama gerçekler bunlar değil.

Çok kişide ameliyat öncesi büyük tedirginlikler yaratmış, bazılarını eğer ölümcül değilse ameliyattan vazgeçirmiş bir mesele bu.

O yüzden artık felaket tellallarının yazdıklarına itibar edilmemeli.

Beden felç duruma geçtiğinde sinirler gevşemiş olduğu için, cerrah hastayı biçerken o acı kişi tarafından küçük bir gıdıklanma gibi hissedilir. Büyük acılar hissedecek yeti yoktur anestezi yapılmış bedende.

Ayrıca artık, ameliyatlarda beyin dalgaları izlenebiliyor son teknolojiyle. Monitörden kişinin uyku halinde mi yoksa uyanık mı olduğu, acı duyup duymadığı görülebiliyor ve bu çok nadiren yaşanan sorun, bu sayede anestezist tarafından farkedilip çözülüyor. Muhtemelen bu durumda ameliyat ertelenecektir.

Tıp ile ilgili bölüm olduğu için açtım bu konuyu, forumun konusuyla çok alakası yok. Herkesin okuması gerekin bir yazı, insanları korkutmaktan hoşlananlar olduğu sürece bizim de buna engel olmamız gerekli.

Geberiyolog..

Forumun Konusuylada alakası var :) Astral seyahatta bedenin uyutulup zihnin uyanık kalması kısaca burdada bundan bahsetmiş.

4 kere anestezi aldım.. Hiç acı vs. Hatırlamıyorum sadece ameliyat harici kolonoskopi sırasında acı hissettim ve söyledim uyanınca doktora sorduğumda doğruladı.

Geri