Anda Yaşamak

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan 43887
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
4

43887

İnsan için var olmak ancak “an” denen çok kısa bir noktasal boyutta yaşamaktır. An hem sıfır hem de sonsuz süre içerir. Yani nokta gibi boyutsuzdur. An’ın eni, boyu ve uzantısı yoktur. Öte yandan, zaman denen süre insan ürünüdür. Ama bu fark anlatılamaz. Çünkü her söz bir süre içerir.

Bir Zen rahibi ile öğrencisi bir köyden diğerine yürüyerek gitmeye karar vermişler. Karşılarına bir dere çıkmış Bu dereyi aşmaları gerekiyormuş. Dere kıyısında duran çok güzel bir genç kız: “Karşıya geçiyorsanız beni de alın. Ben tek başıma bu dereyi geçmekten korkuyorum” demiş.

Bunun üzerine usta kızı kucağına almış ve hep birlikte karşı kıyıya geçmişler. Usta kızı karşı kıyıya varınca bırakmış ve yollarına devam etmişler. Bir süre sonra öğrenci ustasına sormuş: “Usta, o genç kız kucağında iken ne hissettin?”. Usta:” Ben kızı kıyıda bıraktım. Sen hala taşıyorsun” diye yanıtlamış.

Birgün öğrenci ustasına sormuş: “Bir insanın hiçbir yük taşımaması ne anlama gelir?”. Usta: “Yükten kurtul, at gitsin”. Fakat bu yanıtla tatmin olmayan öğrenci tekrar sormuş: “Fakat ben zaten hiçbir şey değilim. Yokluk varlığı nasıl atabilir ki?”. Usta: “O zaman, taşımaya devam et”.

Bir Zen ustasından bilgelik öğrenmek isteyen bir ziyaretçi ustaya “Yanlış yolda olduğumu kesinlikle biliyorum. Bana ne yapmam gerektiği hakkında nasihat verebilir misiniz?” diye sormuş. Ustanın yanıtı şu olmuş: “Ne hakkında konuşuyorsun?”.

Öğrenci ustasına sormuş: “Usta, her şeyi bir anda yutmak ne anlama gelir?”. Usta: “O anda ben senin midendeyim”. Öğrenci: “Neden benim midemde oluyorsunuz?”. Usta: ”Sorunu tersine çevir”.

Öğrenci ustasına sormuş: “Zen (Çincesi Çan) nedir?”. Yanıt “Bu sözden vazgeçebilirsin”.

Öğrenci ustasına sormuş: “Şekil boşluktan başka bir şey değildir, sözünden ne anlamalıyım?”. Yanıt: “Sopa burnuna çarptı”.

Öğrenci ustasına sormuş: “Her varlığı kapsayan bütünsel zihnin saflığı ne demektir?” Usta: “Hindistan’da olsaydın kollarını keserlerdi. Burada kendini cezalandır ve çık dışarı”.

Öğrenci ustasına sormuş: “Her şeyin tek bir kaynaktan çıktığı söyleniyor. Bu tek kaynak nasıl bir şeydir, acaba?”. Usta: “Her sorunun bir yanıtı vardır. Çabuk yanıtı söyle”. Öğrenci: “Ne söylememi istiyorsun usta?”. Usta: “İlgisi yok” demiş.

Öğrenci ustasına sormuş: “Çözüm yolunu arıyorum ama bulamıyorum. Çözüm yolunu nasıl bulabilirim?”. Usta: “Çözüm yolu şu andaki arayışındadır.”

Öğrenci ustasına sormuş: “Aydınlanmak istiyorum. Bunun için kaç yıl çalışmam gerek?” Usta: “20 yıl”. Öğrenci: “Ya çok fazla gayretle çalışırsam?” . Usta: “30 yıl”.

Öğrenci ustasına sormuş: “Usta, kadife kese içindeki inci sözü ile ne anlatılmak isteniyor?”. Usta: “Kesenin içini görmedikçe bilemezsin”.

Öğrenci ustasına sormuş: “Aydınlanmış bilgelerin geleneğinde kutup yerinde duran büyük usta kimdir?”. Usta: “Kulağa hoş geliyor”.

Öğrenci ustasına sormuş: “Budha neden batıdan Çin’e geldi acaba?”. Usta: “Senin bu sorunla birlikte 20,000 fersahlık bir sıçrayış yaptım.” Öğrenci: “Verdiğin bilgi için teşekkür ederim”. Usta: “Söyle bakalım, bu dediğimden ne anladın?”.

Öğrenci sessiz kalınca, usta: “Şimdi git, 20 yıl sonra gel, geldiğinde sana 20 kere sopamla vuracağım”.

Tüm bu kısa hikayelerin yorumunu size bırakıyorum.
alıntı

Geri